Opština Ljubinje želi da se pripoji Crnoj Gori?

Našu ideju podržavaju mnogi građani, jer za njih niko u ovoj zemlji neće da zna. Stanovništvu je siromaštva preko glave
249 pregleda 128 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2012. 14:04h

Čelnici opštine Ljubinje planiraju da pozovu građane na referendum, na kojem bi odlučili da se pripoje Crnoj Gori, prenosi Moja Hercegovina pisanje Glasa Srpske.

Ukoliko bi ta ideja bila pretvorena u djelo, bio bi to prvi slučaj bijega jedne opštine u drugu državu na ovim prostorima.

Informaciju o nesvakidašnjem planu Glasu Srpske je potvrdio načelnik Ljubinja Vesko Budinčić iz Srpske demokratske stranke.

Godinama smo čekali u nadi da će doći bolja vremena. Na Ljubinje su, međutim, svi zaboravili. Od kada sam načelnik opštine, niko sa viših nivoa vlasti nije nas ni posjetio, a kamoli ponudio pomoć

"Godinama smo čekali u nadi da će doći bolja vremena. Na Ljubinje su, međutim, svi zaboravili. Od kada sam načelnik opštine, niko sa viših nivoa vlasti nije nas ni posjetio, a kamoli ponudio pomoć", kaže Budinčić, dodajući da su stoga odlučili da raspišu referendum na kojem bi se građani izjasnili da li da nastave da žive u istoj državi ili da se utope u Crnu Goru.

"Našu ideju podržavaju mnogi građani, jer za njih niko u ovoj zemlji neće da zna. Stanovništvu je siromaštva preko glave i ubijeđen sam da bismo dobili njihovu podršku na referendumu. Uostalom, mi gravitiramo ka Crnoj Gori i u svakom pogledu nam je najbliža", kazao je Budinčić.

Uporište za svoju ideju u Ljubinju vide u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi RS koji je na snazi od 2010. godine

"Takav zahtjev iz opštine Ljubinje nismo primili, a njihove želje ne želimo da komentarišemo", istakli su u Ministarstvu.

Uporište za svoju ideju u Ljubinju vide u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi RS koji je na snazi od 2010. godine. Prema odredbama tog zakona, Skupština opštine odluku o raspisivanju referenduma donosi većinom glasova ukupnog broja odbornika. Predlog za raspisivanje opštinskog referenduma mogu podnijeti trećina odbornika, načelnik ili gradonačelnik, najmanje deset odsto birača upisanih u birački spisak opštine, odnosno grada ili 3.000 birača, ako je u birački spisak opštine, odnosno grada upisano više od 30.000 birača.

U Zakonu piše da, u slučaju da se građanskom inicijativom traži promjena Ustava, zakona, drugih propisa i opštih akata iz nadležnosti Narodne skupštine RS, lista potpisnika inicijative mora da sadrži najmanje 3.000 potpisa građana.

Bonus video: