Izetbegović uporedio Nikolića sa Karadžićem

“Vašom najnovijom izjavom, datoj makedonskoj televiziji Sitel, u kojoj kažete da ‘Bosna polako nestaje pred našim očima’, ponovo grubo nasrćete na moju zemlju..."
18 komentar(a)
Bakir Izetbegović, Foto: Sda.ba
Bakir Izetbegović, Foto: Sda.ba
Ažurirano: 23.10.2012. 20:11h

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović otkazao je odlazak na trilateralni susret u Turskoj, na kojem je trebalo da se sastane s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsjednikom Turske Abdulahom Gulom, zbog, kako je naveo, Nikolićevih izjava o BiH. U intervjuu za makedonsku televiziju „Sitel“, Nikolić je kazao da međunarodna zajednica već 17 godina pokušava da napravi državu od BiH, ali da to ne ide i da ona „polako nestaje pred našim očima“.

Izetbegović je uputio otvoreno pismo predsjedniku Srbije i, kako je prenio Rojters, optužio ga da je „nanio nepopravljivu štetu odnosima između BiH i Srbije i procesu normalizacije koji je započet u regionu“. Takve izjave, kazao je on, mogu biti izvor „novog nerazumijevanja i tenzija“.

„Vašom najnovijom izjavom u kojoj kažete da 'Bosna polako nestaje pred našim očima', ponovo grubo nasrćete na moju zemlju i vrijeđate građane Bosne i Hercegovine. Ovim otvorenim pismom želim da vam jasno poručim da možete biti potpuno sigurni: Bosna i Hercegovina, suverena, nezavisna i međunarodno priznata država, neće nestati“, prenijela je Beta djelove Izetbegovićevog pisma.

On je ukazao da „polako nestaju oni koji su počinili genocid i zločine protiv BiH i njenih naroda, te i Milošević, Šešelj, Karadžić i Mladić, kao i mnogi drugi zločinci, dolaze na red pred sudovima“. Izetbegović je uporedio Nikolića sa Radovanom Karadžićem rekavši da ovakve izjave „zlokobno podsjećaju na riječi Karadžića da će BiH biti pakao, a muslimanski narod nestati, izgovorene u Parlamentu Republike BiH, u predvečerje agresije na moju zemlju, oktobra 1991. godine“.

Podsjetio je da, „nažalost, ovo nije prvi put da Nikolić javno istupa i šalje neprihvatljive poruke“. Izetbegović je posebno kao nehuman i anticivilizacijski čin ocijenio izjavu predsjednika Srbije za italijanski dnevnik „Korijere dela Sera“ u kojoj je negirao genocid u Srebrenici, a koja glasi: „Nijedan Srbin ne priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid, i ja se po tome ne razlikujem“.

„Zaista mi je žao što grubim i neistinitim izjavama o Srebrenici, ranije o Vukovaru kao srpskom gradu, sada o nestanku BiH, pokazujete da niste spremni da se suočite s istinom o događajima iz bliske prošlosti“, zaključio je Izetbegović.

Bonus video: