Pokret Aljbina Kurtija protestovao zbog policijskog nasilja

Tači je demonstarnte pozvao da obustave ulične proteste a Kurtija da se "vrati u parlament i ne prijeti vladinim institucijama anarhijom"
1 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2012. 16:49h

Pristalice pokreta Samoopredjeljenje danas su mirnim okupljanjem u Prištini protestovale zbog policijskog nasilja tokom jučerašnjih demonstracija.Organizatori su naveli da je razlog protesta suprotstavljanje razgovorima sa Srbijom, čiji je cilj, kako su ocijenili, smanjenje teritorije Kosova. Na čelu protesta, koji su oba dana bili usmjereni protiv razgovora premijera Kosova i Srbije Hašima Tačija i Ivice Dačića, bili su poslanici Skupštine Kosova iz Samoopredeljenja, na čelu sa liderom pokreta Aljbinom Kurtijem.U pozivu za današnji protest organizatori su naveli da protestuju "protiv nasilja vlade, koje je posljedica straha jedne kaste koja je došla na vlast ukradenim glasovima, i koja je na hiljadu načina zloupotrijebila vlast".

Protest u Bulevaru Majke Tereze danas su obezbjeđivale daleko manje snage policije nego u ponedjeljak, kada je protest eskalirao u sukob demonstranata i policije. Demonstranti su uzvikivali parole usmjerene protiv razgovora Tačija i Dačića, a nosili su transparente na kojima je pisalo “Sa lopovima nema države”, “Ujedinjenje sa Albanijom, ne trgovina sa Srbijom” .Tači je demonstarnte pozvao da obustave ulične proteste a Kurtija da se "vrati u parlament i ne prijeti vladinim institucijama anarhijom", prenose srpski mediji.U ponedjeljak je tokom nasilnog protesta policija uhapsila 58 učesnika. Kurti je uoči protesta izjavio da se sa Srbijom ne mogu normalizovati odnosi. "Ovo je početak, naša prva nova bitka među mnogim do sada, bitka protiv političkog dijaloga sa Srbijom, protiv autonomije za sjever, podjele Mitrovice, protiv Srbije i protiv onih koji trguju sa njom”, rekao je on. Kurti je poručio da je Srbija je abnormalna država, sa kojom Kosovone mora da normalizuje odnose.

Galerija

Bonus video: