Ukidanje autonomije - uvreda za građane Vojvodine

Profesor ustavnog prava Tamaš Korhec je za današnji novosadski Dnevnik rekao da kampanja Pokreta Dveri za ukidanje autonomije Vojvodine, koju su podržali i neki akademici, predstavlja uvredu za građane pokrajine
77 pregleda 0 komentar(a)
Tamaš Korhec, Foto: Beta
Tamaš Korhec, Foto: Beta
Ažurirano: 21.10.2012. 12:48h

Profesor ustavnog prava Tamaš Korhec ocijenio je da na političkoj sceni Srbije ne postoji istinska volja da se rijesse problemi u funkcionisanju autonomije Vojvodine čak ni u postojećem ustavnom okviru.

Korhec je za današnji novosadski Dnevnik rekao i da kampanja Pokreta Dveri za ukidanje autonomije Vojvodine, koju su podržali i neki akademici, predstavlja uvredu za građane pokrajine.

On je ocijenio i da je ta inicijativa opasna jer ukazuje na buđenje ideja koje su dominirale devedesetih godina, a koje su Srbiju skupo koštale.

Prema njegovim riječima, zagovaranje ukidanja autonomije Vojvodine je zagovaranje protivustavnog rješenja, što nije zabranjeno niti je krivično djelo.

"Kao što neko može zagovarati da Kosovo ne treba da bude u sastavu Srbije, pa ni Vojvodina eventualno... Ipak, takve ideje u ovom trenutku, uključujući i ukidanje autonomije Vojvodine, grubo krše postojeća ustavna načela. Jer, Vojvodina i njena autonomija jeste u temelju i sadašnjeg ustavnog sistema Srbije, ali i svih prethodnih sistema u proteklih 70 godina", kazao je Korhec.

On je dodao da ne smije da se zaboravi da je među ovdašnjim poznatim intelektualcima bilo zagovornika nasilnog rješavanja jugoslovenskog, srpskog ili kosovskog pitanja u Jugoslaviji. "Izgleda da je to što smo tek nešto više od decenije proveli u miru dovoljno da mnogi zaborave koliko su opasne takve ideje, tako da i danas ideolozi politike koja je obilježila devedesete ponovo dobijaju određenu ulogu", ocijenio je Korhec.

On je kazao da politička volja za definisanje vojvođanske autonomije nije postojala ni u prethodnom sazivu Skupštine Srbije, što, kako je ocijenio, svjedoči o tome da je problem mnogo dublji i nije samo pitanje trenutne političke većine u republičkom parlamentu.

Prema njegovim riječima, dobar sistem podrazumijeva da se tačno odredi za koju oblast javnog života odgovaraju organi pokrajine, i da im se za to obezbijede izvorni prihodi srazmjerno stanovništvu, odnosno potencijalima prihoda koji se ostvaruju u Vojvodini.

"Na taj način poboljšalo bi se ukupno funkcionisanje državnog aparata i popustile bi i ove tenzije koje su često pune politikanstva", poručio je Korhec. Ocijenio je da je autonomija pokrajine ujedno i garant očuvanja stabilnosti multietničke i multikulturalne zajednice kakva je Vojvodina.

Profesor Korhec je rekao da je najkrupniji problem u tome što već pet godina postoji protivustavno stanje jer nisu definisani izvorni prihodi Vojvodine.

Tamaš Korhec je predsjednik Nacionalnog savjeta Mađara, a bio je i pokrajinski sekretar za nacionalne manjine, upravu i propise.

Bonus video: