Vuk Jeremić 2016. godine glavni sekretar UN-a?

U intervjuu Rojteru, Vuk Jeremić nije želio govoriti o svojim budućim planovima, osim da planira povratak u Srbiju
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2012. 10:34h

Srpski mediji danas prenose pisanje Rojtera kako se u Njujorku nagađa da bi se nedavno izabrani predsjednik Generalne skupštine UN, bivši šef diplomatije Srbije, Vuk Jeremić mogao kandidovati za mjesto glavnog sekretara UN 2016. kada (u decembru) ističe mandat Ban Ki Munu. Očekuje se da će sljedeći generalni sekretar UN, navodi britanska novinska agencija, doći iz redova istočno-evropskih država, kroz postupak rotacije šest regionalnih grupa u UN.

U intervjuu Rojteru, Vuk Jeremić nije želio da govori o svojim budućim planovima, osim da planira povratak u Srbiju, gdje je član Skupštine i gdje i danas prima paušal od 30.000 dinara ili oko 300 eura koje redovno poklanja djeci Kosova, kako je sam rekao odgovarajući na nedavne optužbe da pokazuje pohlepu primajući naknadu iako ga nema u Skupštini. Jeremić ipak nije isključio mogućnost kandidovanja za mjesto glavnog sekretara UN.

Prvi veliki izazov Jeremiću, koji je najmlađi predsjednik Generalne skupštine u istoriji UN, biće palestinsko glasanje, procjenjuje Rojter.

"Palestinski zahtjev za status države koja nije članica, što je više od trenutnog statusa entiteta u Ujedinjenim narodima, najvjerovatnije će biti prihvaćen i o tome će se Generalna skupština UN izjašnjavati u drugoj polovini novembra", rekao je Jeremić.

Bonus video: