Tači: Dačić je rođen u Prizrenu, daću mu dvojno državljanstvo

Kosovo pripada građanima Kosova, ni Srbija a ni Kosovo nisu vlasništvo Dačića ili Tačija, već pripadaju građanima Kosova - rekao je kosovski premijer
0 komentar(a)
Tači, Foto: Koha
Tači, Foto: Koha
Ažurirano: 21.10.2012. 10:46h

Nakon razgovora u Briselu sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem o nastavku dijaloga uz posredovanje EU, kosovski premijer Hašim Tači je sinoć za prištinsku televiziju Kohavision izjavio da se rukovao s Dačićem, javljaju mediji u Srbiji.

"Kako je uobičajeno po evropskom protokolu, mi smo stisnuli ruke. To nije bio prvi put da su se predstavnici Kosova i Srbije rukovali. To se dogodilo 1998-1999. godine, to se dogodilo u Beču za vrijeme razgovora o statusu, to se dogodilo i danas", pojasnio je Tači i potvrdio da je na opasku premijera Dačića da mu pripada Kosovo koliko i njemu, rekao da Dačić, budući da je rođen u Prizrenu, ima pravo na dvojno državljanstvo i on će mu "to sa zadovoljstvom omogućiti".

"Kosovo pripada građanima Kosova, ni Srbija ni Kosovo nisu vlasništvo Dačića ili Tačija, već pripadaju građanima Kosova", rekao je kosovski premijer i dodao da će strukture Srbije na sjeveru Kosova biti rasformirane " i na tome ćemo mi, kao i međunarodni posrednici, odlučno insistirati".

RTS je prenijela Tačijevu izjavu kako je "sastanak s Ketrin Ešton i Ivicom Dačićem označio nastavak dijaloga i novo poglavlje u normalizaciji odnosa, a normalizacija se odnosi na dvije suverene države".

Lehne: Podjela Kosova bi bila loša i za Kosovo i Srbiju

Austrijski diplomata Štefan Lehne ocijenio je danas da je rješenje koje je ponuđeno u paketu međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija nedovoljno i da sjeveru Kosova kroz političke razgovore treba ponuditi suštinsku autonomiju.

Lehne, koji je bio i specijalni izaslanik EU za Balkan, kazao je za Koha ditore da bi na kraju razgovora trebalo pronaćhi rješenje koje ćhe biti sredina između zahtjeva Srba sa sjevera Kosova da sačuvaju sadašnje pozicije i veze sa Srbijom, i želje Prištine da proširi suverenitet na sjeveru Kosova.

"Podjela bi bila loša za Kosovo, za srpsku zajednicu i regionalnu stabilnost. Podjela je stalno bila odbijana od strane međunarodne zajednice i nju treba konačno sahraniti i zaboraviti", kazao je Lehne.

On je naveo da je dijalog između dvije zemlje neophodan kako bi se nastavio put ka evropskim integracijama i da tema tih razgovora treba da budu i pitanja sjevera Kosova. Sjever Kosova je značajno pitanje u razgovorima između Prištine i Beograda, istakao je Lehne i naveo da rješenje treba da bude specifično i da se ne oslanja na druge slične primjere.

Bonus video: