Bilt poručio Srbiji: Zaboravite podjelu Kosova

Bilt kaže da postoji dijalog između Beograda i Brisela koji je u toku i da je Štefan File bio u Beogradu prije nekoliko dana
69 pregleda 8 komentar(a)
Karl Bilt, Foto: Arhiva "Vijesti"
Karl Bilt, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.10.2012. 10:10h

Evropska unija neće prihvatiti podjelu Kosova. To je poruka koju Srbiji, kroz izjavu za ”Večernje novosti”, šalje Karl Bilt, švedski ministar spoljnih poslova.

Poslije objavljivanja godišnjeg izvještaja Evropske komisije o napretku Srbije i Strategije o proširenju, iz Beograda je poslata jasna poruka da formulacija o poštovanju ”teritorijalnog integriteta” Kosova nije prihvatljiva.

Međutim, Bilt, koji je iskusni evropski pregovarač, smatra da su od srpskih vlasti prethodno stigle zabrinjavajuće poruke o mogućem rješenju kosovskog problema.

"Ono što je s naše strane veoma jasno jeste da podjela Kosova nije opcija. Video sam da su iz Beograda došle neke prilično zabrinjavajuće izjave u tom smislu. Mislim da je bitno da u Beogradu u potpunosti razumiju da je to važan stav."

Bilt kaže da postoji dijalog između Beograda i Brisela koji je u toku i da je Štefan File bio u Beogradu prije nekoliko dana te da će uskoro biti i drugih kontakata na visokom nivou poslije kojih se očekuje da stvari budu jasnije, javljaju "Novosti".

Švedski ministar spoljnih poslova kaže i da nije čuo da je Švedska jedna od zemalja koja traži da se Srbiji suspenduje bezvizni režim.

Bonus video: