Karadžić: Trebalo bi da budem nagrađen za ono što sam uradio

Karadžić je optužen je za organizovanje ubistva skoro 8.000 odraslih muškaraca i dječaka
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2012. 12:19h

Radovan Karadžić, bivši lider bosanskih Srba, započeo je svoju odbranu pred sudom u Hagu tvrdnjom da je bio uspješan u smanjivanju patnje izazvane ratom, javlja Skaj njuz.

Prvog dana odbrane u Hagu Karadžić je rekao: "Umjesto što sam optužen za događaje u građanskom radu trebalo bi da budem nagrađen za dobre stvari koje sam uradio.

"Naime, za to što sam uradio sve što je u ljudskoj moći da izbjegnem rad, što sam uspio da umanjim patnju svih civila, što je broj žrtava u našem ratu bio tri do četiri puta manji od broja koji je prikazan u javnosti".

"Ljekar i književnik"

Karadžić je doveden u Hag nakon hapšenja u Beogradu 2008. godine. Optužen je za organizovanje ubistva skoro 8.000 odraslih muškaraca i dječaka od strane vojske u Srebrenici u julu 1995.

Kao i Mladić, Karadžić je optužen za učešće u kidnapovanju posmatrača UN-a i mirotvoraca

Optužen je i za učestovanje u opsadi Sarajeva od maja 1992. od novembra 1995. tokom koje je 10.000 ljudi poginulo u napadima snajpera i artiljerije.

Kao i Mladić, Karadžić je optužen za učešće u kidnapovanju posmatrača UN-a i mirotvoraca kako bi ih upotrijebili kao ljudski štit tokom bombardovanja bosanskih Srba od strane Nato u maju i junu 1995.

Karadžić je na početku svoje izjave pred sudom sebe opisao kao "ljekara, psihijatra, psiho-terapeuta i književnika".

Na sajtu BBC-a možete prati prenos suđanja Radovanu Karažiću.

Galerija

Bonus video: