Komšić: Vojvodina danas - kao Slovenija osamdesetih

Komšić smatra da je u Srbiji na djelu rascjep između građanskog modernističkog i evropskog koncepta, na jednoj strani, i nacionalističkog koncepta 19-vjekovne države, na drugoj
118 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2012. 12:33h

Politički analitičar, akademik Vojvođanske akademije nauka i umjetnosti Jovan Komšić izjavio je da se Vojvodina danas nalazi u sličnom položaju kao Slovenija u bivšoj Jugoslaviji krajem osamdesetih godina.

Komšić je za današnji novosadski "Dnevnik" rekao da bi Vojvodina, koja počiva na evropskoj kulturološkoj matrici, bila najveći gubitnik ukoliko bi Srbija odustala od evropskih integracija, ali i najveći "bolesnik" u takvoj antievropskoj Srbiji.

"I Slovenci su, podsjetiću, otvoreno pitali kakva je tu računica, koja je dobit, koliki su troškovi...", kazao je Komšić.

On je ocijenio da je u Srbiji na djelu rascjep između građanskog modernističkog i evropskog koncepta, na jednoj strani, i nacionalističkog koncepta devetnaestovjekovne države, na drugoj.

Komšić smatra da je proevropska politika jedina šansa i za Vojvodinu i za Srbiju, "osim ukoliko neko ne smatra da tu šansu imamo u izvozu 'pink pantera' i najsurovije mafije u Evropu, bijelog roblja, azilanata..."

Prema njegovim riječima, nema sumnje da je građanska matrica u Vojvodini većinska, jer se to potvrđuje i u izbornim ciklusima i u svim sociološkim istraživanjima.

"Presijecanje komunikacija sa Evropom od Vojvodine bi napravilo najvećeg bolesnika unutar zatvorene i izolovane Srbije, koja traži identitet u nekoj vrsti replike Bjelorusije, a što smo već vidjeli devedesetih godina", upozorio je Komšić.

Dodao je da je proevropska politika jedina šansa i za Vojvodinu i za Srbiju.

"Osim ukoliko neko ne smatra da tu šansu imamo u izvozu 'pink pantera' i najsurovije mafije u Evropu, bijelog roblja, azilanata...

A to su upozorenja koja već dobijamo", kazao je Komšić.

Galerija

Bonus video: