Tramp: Kim potvrdio čvrstu posvećenost denuklearizaciji

Govoreći nakon istorijskog sastanka sa liderom Sjeverne Koreje, Tramp je kazao da su obojica "spremni da započnu novu istoriju i ispišu novo poglavlje u odnosima dvije zemlje"
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2018. 08:59h

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da je razgovor sa sjevernokorejskim vođom Kim Džong Unom bio "iskren, direktan i produktivan".

Tramp je na konferenciji za novinare u Singapuru rekao da sankcije Sjevernoj Koreji zasad ostaju dok se SAD ne uvjere da "nuklearne bombe više nisu faktor".

"Zapravo se radujem njihovom ukidanju", rekao je Tramp.

Tramp je kazao da su obojica "spremni da započnu novu istoriju i ispišu novo poglavlje u odnosima dvije zemlje".

"On (Kim) je potvrdio svoju čvrstu posvećenost kompletiranju denuklearizacije Korejskog poluostrva", kazao je Tramp na konferenciji za medije.

On je rekao da je Kim verbalno pristao da "uništi veliko raketno postrojenje", dodajući da to nije unijeto u zajedničku deklaraciju sa samita zato što su se o tome dogovorili pošto je dokument sastavljen.

Američki predsjednik je rekao da je Kim talentovan i da bi "mogao biti zapamćen kao lider koji je utro put novoj eri napretka za svoj narod". Dodao je da je s Kimom proveo "intenzivne sate".

"Nema granica šta Sjeverna Koreja može postići kada se odrekne nuklearnog oružja", rekao je Tramp i dodao da ostatak svijeta "zaista želi da se angažuje sa Sjevernom Korejom".

Tramp je rekao da SAD neće smanjivati svoje vojne kapacitete kao dio garancija koje će ponuditi Sjevernoj Koreji, ali je dodao da će prestati vojne vežbe s Južnom Korejom što je dosad ljutilo Pjongjang.

Predsjednik SAD je rekao da su "relativno kratko" razgovarali o ljudskim pravima, ali da je glavni cilj denuklearizacija.

Tramp je rekao da je Kima prihvatio poziv da dođe u Belu kuću i dodao da će otići u Pjongjang.

JWPlayer video mesto

Bonus video: