Dačić: Možda je poštenije od Srbije tražiti da prizna Kosovo

Evropska komisija, kao što se očekivalo, nije preporučila davanje Srbiji datuma početka pregovora sa EU
21 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2012. 13:20h

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da bi zahtjev iz dokumenata EK da Srbija poštuje teritorijalni integritet Kosova mogao da zatvori dijalog Beograd - Priština.

"Dosta sam uznemiren ovakvom izjavom jer umesto da pomogne početku dijaloga ona može da ga zatvori. Možda je bilo od Srbije poštenije tražiti da prizna nezavisnost Kosova nego da prizna državni integritet", rekao je Dačić na konferencije za novinare u Vladi Srbije pošto je od ambasadora EU u Srbiji Vensana Dežera dobio izvještaj o napretku Srbije.

Dačić je rekao i da se ta formulacija ne navodi u Izvještaju EK već , kako je rekao, u drugom dokumentu EU, ne preciziravši kojem.

Dodao je da će tražiti komentar od komesara EU Stefana Filea da li je formulacija o teritorijalnom integritetu Kosova novi uslov za Srbiju, jer kako je istakao, za Beograd su novi uslovi neprihvatljivi.

"Mi ne možemo da pomažemo Prištini da zaokruži svoju jednostrano proglašenu nezavisnost. Ako je ovo formulacija koja je sa naše strane pogrešno protumačena, bićemo spremni za nastavak dijaloga sa Prištinom", rekao je Dačić.

Ništa od datuma pregovora

Evropska komisija, kao što se očekivalo, nije preporučila davanje Srbiji datuma početka pregovora sa EU.

Izvještaj EK o napretku Srbije danas je na Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta pročitao komesar za proširenje Unije Štefan File.

U tom izvještaju se konstatuje da je Srbija napredovala na evropskom putu, ali se ističu i slabosti u oblasti vladavine prava.

Takođe, traži se i konstruktivno angažovanje u normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Galerija

Bonus video: