Komandant Unprofora: VRS gađala Sarajevo, civili stradali

Svjedok optužbe Husein Ali Abdel Razek izjavio je danas u Hagu, na suđenju Mladiću, optuženom za genocid u BiH, da je Vojska Republike Srpske 1992-93. godine nasumično artiljerijski gađala Sarajevo, pri čemu su najviše stradali civili
0 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Ctv.ca
Ratko Mladić, Foto: Ctv.ca
Ažurirano: 04.10.2012. 13:27h

Penzionisani egipatski general-major Abdel Razek bio je komandant Unprofora na području Sarajeva od avgusta 1992. do februara 1993. godine.

Tadašnji komandant VRS, general Mladić (69) optužen je, između ostalog, za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95. godine.

Penzionisani egipatski general-major Abdel Razek bio je komandant Unprofora na području Sarajeva od avgusta 1992. do februara 1993. godine.

Prema riječima egipatskog oficira, Galić, Mladić i drugi srpski sagovornici odgovarali su da muslimanske snage same gađaju svoj narod, a da VRS samo uzvraća na napade koji dolaze iz grada.

Abdel-Razek je kazao da mu je general Galić jednom rekao da će nastaviti snajperske napade na području sarajevskog aerodroma ukoliko civili nastave da se kreću tim područjem.

Poslije mirovne konferencije u Londonu avgusta 1992, po iskazu Abdel Razeka, predsjednik RS Radovan Karadžić "govorio je o granicama" i naglasio da se "Muslimani moraju ukloniti sa srpskih teritorija".

U februaru 1993, na pitanje o tome koji je krajnji cilj rukovodstva bosanskih Srba, Karadžić je Abdel-Razeku, po njegovom svjedočenju, odgovorio: "Muslimani će biti premješteni van srpskih teritorija zato što ne možemo živjeti zajedno".

Abdel Razek je ocijenio da su civilno i vojno rukovodstvo bosanskih Srba djelovali "koordinirano" i "harmonično".

Generala Mladića opisao je kao "snažnog komandanta i harizmatičnog vođu", koga su "podređeni poštovali".

Svjedok je potvrdio da je, krajem septembra 1992, iz četvrti Grbavica, pod srpskom kontrolom, bilo protjerano nekoliko stotina Muslimana i Hrvata.

Danas započeto unakrsno ispitivanje Abdel-Razeka, Mladićeva odbrana nastavlja jsutra.

Bivssi komandant VRS optužen je za genocid u Srebrenici i u još sedam bosanskih opština; za progon nesrba širom BiH i za uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce, 1992-95. godine.

Bonus video: