Tači: Podjela Kosova bi implicirala podjelu najmanje 6 država

"Kosovo je odlučno za dijalog sa Srbijom, za normalizaciju odnosa. To bi značilo kraj razdoblja konflikata u regionu i brži proces integracije"
54 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2012. 10:25h

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da Srbija i Kosovo treba ubrzo da normalizuju odnose kako bi započele proces integracije u EU, ali je podvukao da se podjela Kosova "neće dogoditi".

"Kosovo je odlučno za dijalog sa Srbijom, za normalizaciju odnosa. Kosovo će imati od toga koristi. Srbija će imati od toga koristi.

To bi značilo kraj razdoblja konflikata u regionu i brži proces integracije za sve zemlje", rekao je Tači u danas objavljenom intervjuu za AP.

Kosovski premijer je rekao da pregovori Prištine i Beograda treba da počnu što prije.

Kosovski premijer je odbacio tvrdnje iz izvještaja izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija da su pripadnici OVK, uključujući njega, navodno ubijali srpske zarobljenike '90-tih i prodavali njihove organe

"Moramo da počnemo. Što se više odlaže, proces će biti teži. Kosovo i Srbija bi trebalo da se bore da nadoknade propušteno, kako bismo ubrzali proces integracije u EU", istakao je Tači.

Govoreći o problemima s kojima Kosovo treba da se suoči, kao što su korupcija, organizovani kriminal ili nezaposlenost, Tači je rekao da su kosovske vlasti radile naporno, ali da je "svjestan da treba učiniti više".

On je rekao da "svijet sada na Kosovo gleda kao na normalnu zemlju koja funkcioniše", kao i da će se "poslije normalizacije odnosa sa Srbijom, Kosovu otvoriti put u UN".

Kosovski premijer je rekao da Srbi na sjeveru Kosova moraju da se integrišu u kosovsko društvo, a taj proces, kako je ocijenio, Beograd otežava 12 godina "zavaravajući ih da će doći do podjele".

"To se nikad neće dogoditi. Podjela bi implicirala promjenu granica za najmanje šest zemalja", rekao je Tači.

Kosovski premijer je odbacio tvrdnje iz izvještaja švajcarskog političara i izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, uključujući njega, navodno ubijali srpske zarobljenike '90-tih i prodavali njihove organe.

Te tvrdnje su "naučna fantastika", rekao je Tači, ali je priznao da su nanijele štetu njegovom i imidžu Kosova.

Galerija

Bonus video: