SUĐENJE MLADIĆU

Svjedok preživio ubistvo 47 Muslimana

Zaštićeni svjedok RM-145 opisao je danas na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu kako je u junu 1992. preživio masovno ubistvo 47 Muslimana iz okoline Sarajeva koje su počinile snage bosanskih Srba
51 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2012. 15:20h

Tadassnji komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić optužen je, između ostalog, za progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam bosanskih opština imao razmjere genocida.

Zbog toga što je svjedok iskaz dao preko video-veze iz Sarajeva, Mladić je jutros odbio da uđe u sudnicu, tvrdeći da ima pravo da se neposredno suoči sa svjedocima.

Suđenje je bilo nastavljeno u odsustvu Mladića, koji je bio neposredno izvan sudnice, pošto je on, preko advokata, potvrdio da se dobrovoljno odriče prava da prisustvuje.

Poslije svjedočenja RM-145, Mladić se vratio u sudnicu.

Svjedok RM-145 ispričao je da je, 14. juna 1992, pripadnici srpskih snaga predvođeni izvjesnim Žutim, u pritvoru u Rajlovcu uveli su 55 muslimanskih zarobljenika u autobus, rekavši im da idu u razmjenu. Autobus su, po riječima svjedoka, pratila četiri automobila.

"Kad smo stigli do mjesta Sokolina, izašli je stražari, pošto je Žuti rekao da je motor prokuvao i da mora da donese vode ... Čim su oni izašli, začula se jaka detonacija u prednjem dijelu autobusa, onda i pucnjava iz pješadijskog oružja ... To je trajalo 15 minuta", posvjedočio je RM-145.

Kada je pucnjava prestala, kako je rekao, čuli su se jecaji, a onda je čuo je kako se kod autobusa zaustavio automobil. "Otvorila su se vrata i čuo sam kako neko kaže: 'Uđi i vidi jel' ima neko živ'. Taj drugi opsovao je i crkvu i boga i odgovorio: 'Idi ti, pa vidi'. Onda su otišli", kazao je svjedok.

Opisao je da je bio na podu autobusa, ranjen u ruku, a da su preko njega "bili leševi". Zajedno sa još tri preživjela, iako ranjen u ruku, uspio je da kroz šumu pobjegne do jednog muslimanskog sela.

Tužioci su u sudnici prikazali snimak uništenog autobusa i leševa zarobljenika natovarenih na traktorsku prikolicu, koji su 15. juna 1992. načinili mještani koji su otišli na mjesto zloccina. Svjedok RM-145 je napomenuo da su on i njegov tetak prepoznavali tijela zato što su im svi dokumenti bili oduzeti kada su zarobljeni.

Svjedok je izjavio da je početkom juna 1992. bio zarobljen u svom selu Ahatovići u sarajevskoj opštini Novi Grad, pošto su srpske snage zauzele selo, uz "ograničeni otpor". Tvrdio je da je srpskim vojnicima komandovao Jovan Tintor, u to vrijeme, po optužbi, vrlo blizak rukovodstvu na Palama.

Od tridesetak zarobljenih muslimanskih muškaraca, 15 je odmah ubijeno, kazao je svjedok. Ostali zarobljenici su zatim prebačeni u Rajlovac i zatvoreni u napuštene tankove za gorivo, gdje su držani pod nehumanim uslovima i prebijani, a dvojica su i umrla od batina, ispričao je RM-145.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Mladićev branilac Miodrag Stojanović pitao je svjedoka da li je vidio ko je otvorio vatru na autobus, a RM-145 odgovorio je: "Ne, bio sam zatrpan tijelima".

General Mladić (69) optužen je i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje osoblja UN za taoce, 1992-95.

Preporučujemo za Vas