Filipović i Bitorajac ostaju bez imovine zbog požara u pozorištu

Nedavno je stigla i pravosnažna presuda, prema kojoj su glumci dužni 1.7 milona kuna (oko 230 hiljada eura) sa zateznim kamatama
5 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2012. 15:45h

Poznati bosanski i hrvatski glumci, Tarik Filipović i Rene Bitorajac mogli bi ostati bez sve svoje imovine, piše Jutarnji.hr.

Glumce i njihovog menadžera Tomislava Kašljevića tužilo pozorište u Pazinu, jer su tokom predstave izazvali požar.

Nedavno je stigla i pravosnažna presuda, prema kojoj su glumci dužni 1.7 milona kuna (oko 230 hiljada eura) sa zateznim kamatama.

"To je oko četiri miliona kuna (oko 540 hiljada eura) sve zajedno. Da nam uzmu sve što imamo i dalje bismo im bili dužni", rekao je Filipović, kojem je već blokirana kuća u Istri, kao garancija da će vratiti novac.

Glumci i menadžer su uložili žalbu te smatraju da su im Opštinski sud u Pazinu, ali i tužilac, nepravedno nanijeli štetu budući da su osim troškova inventara stradalog u požaru, a riječ je o zavjesi i dijelu bine, kao i prvih nekoliko redova stolica koje su stradale od vode prilikom intervencije vatrogasaca, njima uračunali obnavljanje gotovo cijele dvorane.

Uz to ih i Croatia osiguranje, koje je podmirilo štetu takođe tuži, tražeći od njih 300.000 kuna (oko 40 hiljada eura), koje su morali platiti za štetu.

Filipović je u jednom trenutku viknuo "požar", a publika se na to samo nasmijala

Do incidenta je došlo još 2004. godine kada je na predstavi jedna prskalica slučajno zapalila zvjesu. Publika iz prvog reda upozorila je da nešto gori pa je Rene uzeo aparat za gašenje požara i počeo gasiti vatru koja je buknula i dosezala do nekoliko metara.

"Ja sam skakao i pokušao povući zavjesu kako bismo je na podu izgazili i ugasili vatru, ali nijesam uspio", kazao je Bitorajac.

Tragikomično je bilo da su, nakon što su glumci upozorili publiku da napusti dvoranu zbog vatre, gledoci najprije ostali na mjestima, smatrajući da je i zavjesa u plamenu zapravo dio predstave.

Filipović je u jednom trenutku viknuo "požar", a publika se na to samo nasmijala. Kada su vidjeli da nije u pitanju šala, odmah su napustili dvoranu, obvjavio je Jutarnji.hr.

Sud je danas presudio da trebaju platiti 1,7 miliona kuna s kamatama. U tu je cijenu, između ostalog, uračunata i obnova stolica, koje su zbog gašenja bile zaprašene, ali i izgubljena zarada dok se dvorana obnavljala.

No najveći problem, prema onome što su glumci i istakli u svojoj žalbi, predstavlja način sumiranja štete, odnosno način zaključivanja, prema kojem je sud zapravo kumulativno sabrao tzv. privremene situacije.

Još veći apsurd u svemu tome je što je PUO za obnovu dvorane od 2008. do 2009. od Ministarstva kulture te Županije i Grada Pazina već dobilo 2,7 miliona kuna, pa bi na tužbi protiv glumaca, donacijama i odšteti osiguravajućega društva ukupno moglo zaraditi oko milion eura.

Galerija

Bonus video: