Ljajić: O trgovini organima razgovaraćemo s Bramercom

Predsjednik Nacionalnog savjeta srbijanske vlade za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da će ilegalna trgovina ljudskim organima biti tema razgovora s glavnim haškim tužiteljem tokom njegove posjete Srbiji
80 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2012. 14:02h

Rasim Ljajić je novinarima kazao kako je to pitanje više puta pokretano, ali da "do sada nije bilo razumijevanja, prije svega u međunarodnoj zajednici".

"Mi ne prejudiciramo ishod, nikoga apsolutno unaprijed ne okrivljujemo. Sve što tražimo je da se utvrdi puna istina i zadovolji pravda", kaže Ljajić.

Srbijanski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević danas je izjavio kako je moguće da će se pojaviti još svjedoka trgovine organima Srba s Kosova, ali nije htio da kaže jesu li se neki već javili tom tužilaštvu. On je novinarima kazao da očekuje posjetu Međunarodnog istražnog tima povodom navoda o trgovini organima na Kosovu i u Albaniji, koji bi vodio glavni tužitelj specijalnog istražnog tima EU Džon Klint Vilijamson, ali da ga još niko od njih nije kontaktirao. Dodao je da će međunarodnom istražnom timu biti omogućeno da provjere sve što je radilo srbijansko tužilaštvo za ratne zločine.

Kako danas prenose beogradski mediji, glasnogovornik Euleksovog specijalnog istražnog tima zaduženog za istragu o trgovini ljudskim organima tokom rata na Kosovu, Juri Laas, u srijedu je za Dojče Vele rekao da zbog istrage koja je u toku ne može otkriti informacije do kojih je Eulex došao. "Dokazi se temeljno provjeravaju kako bi bili vjerodostojni na sudu, ali o sudskom procesu je još rano govoriti".

Laas je kazao da u Briselu znaju da je srbijansko tužilaštvo za ratne zločine i preko nacionalne televizije objavilo iskaze novog svjedoka u slučaju trgovine ljudskim organima na Kosovu i da tim povodom i oni dobijaju mnoga pitanja. Koja god informacija dođe do nas mi ćemo je podjednako provjeriti, temeljno i nezavisno, kazao je Laas dodajući da će se provjeriti svi tragovi bez obzira u kojem smjeru vode.

Komentirišući moguće suđenje optuženima za trgovinu ljudskim organima na Kosovu, o čemu je direktno pitanje postavilo i srbijansko tužilaštvo za ratne zločine, Laas je rekao da je još o tome rano govoriti ali da bi, u slučaju da do toga dođe, predmet vodili međunarodne sudije.

Galerija

Bonus video: