Kraj nadzirane nezavisnosti Kosova

"Okončanje nadziranja kosovske nezavisnosti je značajan korak za Kosovo i uspjeh međunarodne zajednice", rekao je Vestervele
66 pregleda 12 komentar(a)
Štefan File, Foto: Duško Miljanić
Štefan File, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 10.09.2012. 15:06h

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo, koju čini 23 članica Evropske unije, Sjedinjene Države i Turska, na svom 16-om, i posljednjem sastanku danas u Prištini potvrdila je da je završen period nadzora nezavisnosti Kosova.

Nakon svojeg zaključka od 2. jula da je opšti predlog za rješenje statusa Kosova sproveden u značajnoj mjeri, Međunarodna upravljačka grupa (IGS) utvrdila je da su kosovske institucije usvojile odgovarajuće ustavne i zakonske promjene, pa je danas proglasila kraj procesa nadzirane nezavisnosti Kosova i mandat međunarodnog civilnog predstavnika.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, predsjednik kosovske vlade Hašim Tači i sada bivši predstavnik međunarodne zajednice u Prištini Piter Fejt ocijenili su završetak nadzora nezavisnosti kao istorijski.

Vaša nadzirana nezavisnost okončana je", rekao je Fejt novinarima na albanskom jeziku.

Evropski komesar za proširenje Štefan File danas je u Prištini prisustvovao obilježavanju okončanja nadgledane nezavisnosti Kosova s porukom da tamošnje vlasti moraju nastaviti reforme i "konstruktivno se angažovati" prema Srbiji.

File je posebno naglasio da će Evropska komisija i dalje pružati podršku evropskoj budućnosti Kosova, kao i da vlasti u Prištini moraju "pružiti ruku svim zajednicama na Kosovu".

Evropski komesar je istakao "znatan napredak posljednjih mjeseci" na Kosovu i činjenicu da je EK pokrenula dijalog o ukidanju EU viza, strukturni dijalog o vladavini zakona na Kosovu, kao i razgovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (S S P).

Komisija, navodi se u saopštenju Fileovog kabineta, trenutno okončava rad na studiji o izvodljivosti za S S P, koja će biti objavljena ove jeseni. File je "pozvao vođstvo na Kosovu da održi jedinstven stav da se mora istrajati na nužnim reformama, konstruktivno se angažovati prema Srbiji i pružiti ruku svim zajednicama na Kosovu".

Vestervele pozdravio okončanje nadzirane nezavisnosti

Njemački ministar inostranih poslova Gido Vestervele (Guido Westerwelle) pozdravio je danas okončanje statusa nadzirane nezavisnosti za Kosovo i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine naveo kao glavni zadatak za predstojeći period.

"Okončanje nadziranja kosovske nezavisnosti je značajan korak za Kosovo i uspjeh međunarodne zajednice.

Kosovo je ispunilo suštinske demokratske zahtjeve i učinilo napredak u zaštiti manjina", navedeno je u danas izdatom Vesterveleovom saopštenju.

U ovom saopštenju je najavljeno i da će njemačka "savezna vlada i dalje snažno podržavati Kosovo u procesu konsolidacije države".

"Prioritet ostaje dalji proces približavanja Evropskoj uniji i normalizacija odnosa Srbije i Kosova, uključujući i trajnu stabilizaciju stanja na sjeveru Kosova", naveo je Vestervele.

Nadgledana i nenadgledana nezavisnost je nastavak nasilja

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocijenila je danas da za kosovske Srbe i nadgledana i nenadgledana nezavisnost znači nastavak nasilja i bezakonja, odsustvo imovinske i pravne sigurnosti, nemogućnost kretanja i kršenje ljudskih prava.

U saopštenju kancelarije poziva se međunarodna zajednica da ne smanjuje svoje prisustvo, jer još nije ispunila preuzete obaveze.

"Kancelarija podsjeća međunarodnu zajednicu da je dolaskom na Kosovo i Metohiju preuzela obavezu da uspostavi vladavinu prava, da omogući povratak svim nasilno protjeranim, rasvijetli sudbinu ubijenih i nestalih, omogući vlasnicima da koriste svoju imovinu", navodi se u saopštenju.

Pošto nijedna od tih obaveza nije ispunjena, dodaje se u saopštenju, Kancelarija poziva međunarodnu zajednicu da ne smanjuje svoje prisustvo i ne dozvoli da se nekažnjeno nasilje i dalje sprovodi nad Srbima.

Svečana sjednica povodom kraja nadgledanja nezavisnosti

Skupština Kosova je počela svečanu sjednicu nakon odluke Međunarodne upravljačke grupe da se ukine međunarodno nadgledanje nezavisnosti Kosova. Na sjednici su i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, premijer Hašim Tači, bivši izaslanik Ujedinjenih nacija za status Kosova Marti Ahtisari, ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger, strane diplomate - Frank Vizner iz SAD i Volfgang Išinger iz Njemačke.

Sjednici ne prisustvuju poslanici Pokreta Samoopredjeljenje Aljbina Kurtija i grupa srpskih poslanika koje predvodi Rada Trajković.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine i tada je uvedeno međunarodno nadgledanje nezavisnosti. Planirano je da na svečanoj sjednici Skupštine Kosova govore predsednica Jahjaga, premijer Tači i bivši šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt.

Bonus video: