Od groznice Zapadnog Nila obolijevaju i potpuno zdrave osobe

Radomir Vučković, Andrev sin, kaže da je njegov otac do prije deset dana bio potpuno zdrav. "Kao drijen. To je čovjek koji se nikad nije požalio da ga nešto boli"
2 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2012. 10:42h

Andre Vučković (66) iz Umčara u Grockoj već pet dana leži u komi, priključen na aparate u Klinici za infektivne i tropske bolesti. Supruga i sin juče sa zebnjom stigli su mu u posjetu, i od ljekara dobili loše vijesti - stanje se dodatno pogoršalo. Još se čekaju rezultati analize sa "Torlaka", ali se i za njega pretpostavlja da je najvjerovatnije zaražen virusom koji izaziva groznicu Zapadnog Nila, piše Blic.

Radomir Vučković, Andrev sin, kaže da je njegov otac do prije deset dana bio potpuno zdrav.

"Kao drijen".

To je, kaže, čovjek koji se nikad nije požalio da ga nešto boli.

A onda je dobio visoku temperaturu, i do 40 stepeni, povraćao je, imao glavobolje. Ljekari su mu savjetovali da miruje i popije nešto za snižavanje temperature, nakon čega mu je bilo malo bolje, ali se stanje ponovo pogoršalo, kada je primljen na Kliniku za infektivne i tropske bolesti i otad je u komi.

U Crnoj Gori još uvijek nema virusa Zapadnog Nila >>>

Srbija: U komi većina pacijenata zaraženih Zapadnim Nilom >>>

Radomir ne može da vjeruje da je njegov otac od ujedaa komarca dobio zapaljenje moždanih ovojnica i dospio u komu. Slična je i priča Olgice sa Palilule, piše Blic. Njen suprug je u komi već 14 dana. Njemu je potvrđena groznica Zapadnog Nila. Olgica kaže da ona i suprug nigdje nisu išli iz Beograda, te da su svakog jutra zajedno na terasi pili kafu.

"Ujedali su i mene i njega komarci, ali meni nije bilo ništa, a on već 14 dana leži u komi. Generalno se dobro osjećao, čak je do prošle godine pripremao đake za prijemni na fakultete, jer je inače profesor u penziji. Odjednom je samo krenula visoka temperatura, preko 40 stepeni, nesnosne glavobolje".

U beogradskoj Klinici za infektivne i tropske bolesti, na intenzivnoj nezi, trenutno se nalazi 17 pacijenata. Kod sedam je potvrđeno prisustvo virusa, a za ostale se čeka da stignu analize iz Torlaka.

Do sada je u Srbiji od te bolesti umrlo troje ljudi, a virus je potvrđen kod 37 pacijenata. S druge strane, u Institutu za javno zdravlje Srbije “Batut” tvrde da je groznica Zapadnog Nila do sada potvrđena kod 35 ljudi.

Bonus video: