U Srebrenici prvi mješoviti brak od rata

Salihović je Rendulić, upoznao u maju 2010. na pijaci u Tuzli, u vrijeme dok je bila u posjeti baki u jednom selu u blizini tog grada
88 pregleda 37 komentar(a)
Almir Salihović i Dušica Rendulić, Foto: Banjalukain.com
Almir Salihović i Dušica Rendulić, Foto: Banjalukain.com
Ažurirano: 04.09.2012. 11:57h

Almir Salihović i Dušica Rendulić planiraju da se vjenčaju u maju 2013. a kada to učine, biće to prvi mješoviti brak od rata u Srebrenici, gdje je prije rata taj procenat bio čak 33 odsto, pišu Nezavisne novine.

Priču o tom slučaju objavio je kanadski list Toronto star, koji ističe da su prijatelji Salihovića, kada im je prije dvije godine saopštio da je zaljubljen u hrišćanku, koja potiče iz srpsko-hrvatskog braka, bili neprijatno iznenađeni.

"Rekli su mi da sam lud, da to ne mogu uraditi, jer se to jednostavno ne radi. Rekli su mi da je to ravno samoubistvu", prisjeća se Salihović (28).

On se nije obazirao na njihove kritike i tako je, zajedno sa vjerenicom Dušicom postao simbol skromnog napretka u podijeljenoj Bosni i Hercegovini, konstatuje kanadski list.

Salihović je buduću suprugu, koja je iz Gospića, u Hrvatskoj, upoznao u maju 2010. na pijaci u Tuzli, u vrijeme dok je bila u posjeti baki u jednom selu u blizini tog grada.

"Sjećam se da sam namjerno ispustila flašu mlijeka ispred njega, samo kako bi me primijetio", priznala je ona o dodala:

"I primijetio me je. Ništa mi nije rekao, samo se nasmijao."

Dan kasnije, imali su prvi sastanak, a već sedam dana poslije su se zabavljali, da bi u novembru 2010. Salihović predložio da se iz Tuzle presele u Srebrenicu, na plac njegov majke.

Njemačka humanitarna agencija "Habitat for Humanity" izgradila im je kuću, a prije sedam mjeseci dobili su sina, kome su dali ime Jusuf.

Odluku Salihovića da oženi hrišćanku ne podržavaju svi u Srebrenici, gdje su pripadnici Vojske Republike Srpske u julu 1995. pobili oko 8.000 muškaraca, piše kanadski list.

"Da moj sin dovede Srpkinju, rekla bih: 'U redu, živi s njom, ali ne pod mojim krovom'", kaže Šefika Halilović (47) iz Srebrenice, koja je tokom rata izgubila muža i još 14 članova šire porodice.

"Isto bih rekla sinu i da dovede i Kanađanku, a ne samo Srpkinju", rekla je Šefika.

Bonus video: