U Srbiji potvrđena groznica Zapadnog Nila, troje u bolnici

Epidemiolozi navode da groznice zapadnog Nila do sada nije bilo u Srbiji. Uglavnom se veže za podneblja s visokom temperaturom kao što su Egipat, Tunis, Turska
74 pregleda 0 komentar(a)
komarac, Foto: Vaccinenewsdaily.com
komarac, Foto: Vaccinenewsdaily.com
Ažurirano: 03.09.2012. 08:09h

Kod pet pacijenata u Srbiji potvrđena je groznica Zapadnog Nila, bolesti koja do sada nije registrovana u državi, a još 12 pacijenata je na posmatranju, piše Blic.

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti na bolničkom liječenju je zadržano troje ljudi, a dva pacijenta su puštena na kućno liječenje.

"To je globalna infekcija. Virus se širi među pticama, a infekciju sa ptica na čovjeka prenosi tigrasti komarac. Bolest uglavnom prolazi bez simptoma ili s blagim simptomima sličnim gripu, dok se kod samo jednog odsto zaraženih javlja teži oblik i upala moždane ovojnice", pojasnio je prof Dragan Delić, dodajući da nije u pitanju karantinska bolest, jer se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Epidemiolozi navode da groznice zapadnog Nila do sada nije bilo u Srbiji. Uglavnom se veže za podneblja s visokom temperaturom kao što su Egipat, Tunis, Turska.

Najezda komaraca: Sa rojevima stižu denga i malarija >>>

Tigrasti komarac: Invazivna vrsta koja prenosi razne viruse >>>

"Tigrasti komarci su se kod nas ovog ljeta razmnožili zbog velikih vrućina. Nisu svi pacijenti koji su zaraženi bili na ljetovanju van granica Srbije. Dovoljno je da jedan turista dođe sa groznicom Zapadnog Nila, da ga ubode tigrasti komarac i krv koji iz njega isisa prenese na sljedećeg čovjeka kojeg ubode", objasnio je epidemiolog Branislav Tiodorović i dodao da je ova bolest opasna, ali ne za sve.

Zaraženi pacijenti u Srbiji nemaju najteži oblik bolesti, nego srednji, koji je praćen malaksalošću i povišenom temperaturom.

Bonus video: