Srbija odustaje od bojkota skupova na kojima je Kosovo

Instrukcija je prihvaćena kako bi bila spriječena dalja "direktna i indirektna privredna šteta" nastale neučestvovanjem srbijanskih predstavnika na skupovima
5 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2012. 07:07h

Vlada Srbije je usvojila je novu instrukciju koja će omogućiti čelnicima Srbije učešće na skupovima na kojima su i predstavnici Kosova pod uslovima koji su predviđeni sporazumima iz Brisela, saopšteno je u nedjelju veče.

"Ova instrukcija osigurava asimetrično predstavljanje privremenih institucija samouprave u Prištini, i njome je predviđeno da, uz tablu na kojoj je ispisano 'Kosovo *' (Kosovo sa zvjezdicom) u svim pratećim dokumentima tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom pominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu", navodi se u sapštenju nakon sjednice srbijanske vlade održane u nedjelju.

Na skupovima na kojima to ne bude učinjeno, srbijanski čelnici neće učestvovati, odnosno oni će napuštati takve sjednice.

U fusnoti će biti navedeno kako "taj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom UN-a 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde u vezi sa kosovskom deklaracijom o nezavisnosti".

Srbija je dosad bojkotovala regionalne skupove na kojima su učestvovali i predstavnici Kosova.

Prema pisanju medija u Srbiji, instrukcija je prihvaćena kako bi bila spriječena dalja "direktna i indirektna privredna šteta" nastale neučestvovanjem srbijanskih predstavnika na tim skupovima.

Bonus video: