BiH i Srbija se opet zadužuju

MMF kredit BiH odobrava na period od pet godina, od čega je grejs period tri godine i uračunat je u period otplate
1 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2012. 11:05h

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost za zaduženje kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) po četvrtom stend baj aranžmanu za Bosnu i Hercegovinu (BiH), a na tom putu je i Srbija.

Ukupan iznos četvrtog stend baj aranžmana je 410 miliona eura, od čega Republici Srpskoj (RS) ide jedna trećina sredstava, odnosno 136,6 miliona eura, prenosi agencija Beta.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je da su ta sredstva namijenjena za podršku budžetima i za ublažavanje efekata svjetske ekonomske krize.

On je kazao da bi krajem septembra trebalo da bude isplaćena prva tranša, ako BiH ispuni sve uslove koje je postavio MMF.

Druga tranša bila bi isplaćena u decembru, dok bi treću tranšu BiH mogla da povuče u martu sljedeće godine.

"BiH možda neće povući ukupno odobrena sredstva, jer je od trećeg aranžmana uspjela da povuče tek jednu trećinu sredstava", kazao je Tegeltija.

MMF kredit BiH odobrava na period od pet godina, od čega je grejs period tri godine i uračunat je u period otplate.

Vlada RS je zbog ispunjenja uslova prema MMF-u prije nekoliko dana usvojila predlog rebalansa budžeta

Isplata će se vršiti u osam jednakih kvartalnih rata.

Vlada RS je zbog ispunjenja uslova prema MMF-u prije nekoliko dana usvojila predlog rebalansa budžeta, prema kojem je entitetski budžet umanjen za 15 miliona maraka (oko 7,5 miliona eura).

Srbija priprema novi aranžman sa MMF-om, najavio je ministar finansija Mlađan Dinkić koji je narodnim poslanicima kazao da očekuje da pregovori o potpuno novom aranžmanu počnu zajedno sa raspravom o budžetu za 2013. godinu.

“Srbija želi da sarađuje sa svima u svijetu. Poslao sam pismo predstavnicima MMF-a i očekujem dolazak njihovih predstavnika sredinom septembra kako bi procijenili sadašnje stanje u Srbiji”, kazao je Dinkić.

Bonus video: