Ratka Mladića istjerali iz sudnice

Ratko Mladić je istjeran iz sudnice, jer je u toku iskaza jednog od svjedoka mahao papairima bez prestanka i pokazivao ih advokatima
23 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Rojters
Ratko Mladić, Foto: Rojters
Ažurirano: 31.08.2012. 12:58h

Sudije Tribunala u Hagu udaljile su iz sudnice Ratka Mladića pošto je on, tokom iskaza svjedoka optužbe Adila Medića, pokazivao krupno ispisane listove hartije, a zatim ih dodavao svojim advokatima.

Na jednom od listova, vidljivom na galeriji za publiku, pisalo je: "1943-1991-1992?".

Poslije druge sudske pauze, polovinom današnjeg zasjedanja, predsjedavajući Alfons Ori konstatovao je da je Mladić baratao krupno ispisanim listovima hartije koje su mogle videti sudije, advokati i publika, ocjenivši da je to "neprimjereno".

"Raspravno veće odlučilo je stoga da, radi uspostavljanja reda, Mladića udalji iz sudnice do kraja radnog dana", kazao je sudija Ori.

Zastori na staklenom zidu između sudnice i galerije za publiku su zatim spušteni, a pošto je Mladić izveden iz sudnice, proces je nastavljen.

Početkom jula prošle godine, Mladić je prvi put udaljen iz sudnice jer je na zasjedanju na kojem je trebalo da se izjasni o krivici, odbio da ćuti i sluša sudiju.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95. godine.

Današnji incident potpuni je obrt na suđenju u odnosu na juče kada je sudija hvalio Mladića, a Mladić aplaudirao.

Bonus video: