Mladić svjedoka nazvao špijunom i džukelom, pa se izvinio

Advokat Lukić danas je tvrdio da su Mladićeve "pretjerane reakcije" na Lindenovo svjedočenje izazvane, njegovim narušenim zdravstvenim stanjem
34 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Ctv.ca
Ratko Mladić, Foto: Ctv.ca
Ažurirano: 24.08.2012. 14:15h

Optuženi Ratko Mladić izvinio se danas na suđenju pred Tribunalom u Hagu zato što je vrijeđao svjedoka optužbe Ernauta van Lindena.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, optužen za genocid nad nesrbima u BiH, "izvinjenje svima" je uputio preko svog advokata Branka Lukića u dijelu današnje rasprave zatvorenom za javnost, ali je sudija Bakone Moloto kasnije to objelodanio u sudnici.

Kako se moglo čuti na galeriji za publiku, Mladić je u ponedeljak, dok mu je mikrofon bio isključen, Van Lindena nazvao "špijunom CIA" i "lažljivom džukelom", nepovezano govoreći da "nije brojao mrtve Srbe" i da "jašući tomahavke ubijaju sirotinju".

Advokat Lukić danas je tvrdio da su Mladićeve "pretjerane reakcije" na Lindenovo svjedočenje izazvane, između ostalog, njegovim narušenim zdravstvenim stanjem. Podsjećajući da je optuženi preživio tri moždana udara, branilac je rekao da se Mladić zbog toga lako brzo uzbuđuje.

Po riječima Lukića, Mladić je bio "vrlo uznemiren" Van Lindenovim iskazom, koji je smatrao lažnim.

Recite svom klijentu da se mora primjereno ponašati, ako želi da prati proces... Neka sjedi ćutke i prestane da vrijeđa svjedoke

Advokat Lukić obećao je da će odbrana učiniti sve da spriječi Mladićeve pretjerane reakcije u sudnici.

Sudija Moloto to, međutim, nije prihvatio kao objašnjenje.

"Recite svom klijentu da se mora primjereno ponašati, ako želi da prati proces... Neka sjedi ćutke i prestane da vrijeđa svjedoke. Ako želi nešto da vam kaže, neka kaže tiho ili vam pošalje cedulju. Ukoliko se ne bude ponašao primjereno, ovaj sud može preduzeti mjere", upozorio je odbranu predsjedavajući sudija.

Ko je Kolman Dojl?

Mladićeva odbrana je danas završila unakrsno ispitivanje bivšeg evropskog mirovnog izaslanika Kolma Dojla.

Branilac Dragan Ivetić sugerisao je da je u proljeće 1992, kada je Dojl bio na dužnosti u Sarajevu, Vojska Republike Srpske artiljerijom gađala zgradu Televizije Sarajevo zbog toga što su iz nje djelovale muslimanske paravojske.

Dojl je, međutim, rekao da je u to vrijeme često bio u zgradi TV Sarajevo, ali da nikada nije vidio vojnike, niti dokaze da se iz zgrade otvara vatra.

Suđenje generalu Mladiću nastavlja se u ponedjeljak, 27. avgusta.

Bivši komandant VRS optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

Bonus video: