SUĐENJE U TOKU

Mevlid Jašarević: Moja meta su bili američki specijalci koji ubijaju po Iraku

Jašarević je optužen za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu, kada je iz automatske puške za 50 minuta ispalio 105 metaka
60 pregleda 15 komentar(a)
Mevlid Jašarević, Foto: Rojters
Mevlid Jašarević, Foto: Rojters
Ažurirano: 23.08.2012. 14:31h

Vehabija Mevlid Jašarević rekao je danas pred Sudom BiH da su meta njegovog prošlogodišnjeg napada na ambasadu SAD u Sarajevu bili američki specijalci koji su napadali u Iraku.

"Cilj mi je bio da iz ambasade izađu američki specijalci koji ubijaju po Iraku, nisam želio da naudim građanima Sarajeva", rekao je Jašarević.

On je, prenose BiH mediji, opisao kako je, dok je iz automatske puške pucao po zidu Ambasade, umjesto očekivanih američkih specijalaca naišla žena kojoj je doviknuo - "Bježi, tetka!".

Optuženi je zatražio premještaj iz pritvorske jedinice u Sarajevu jer nije zadovoljan uslovima, a u obrazloženju je naveo da od rešetaka u sobi ne može da gleda televiziju.

Jašarević je optužen za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine. Tokom napada on je iz automatske puške za 50 minuta ispalio 105 metaka na zgradu Ambasade. U napadu je ranjen radnik obezbjeđenja zgrade.

Pored Jašarevića, za napad na američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, sudi se i Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću.

Svjedoci su potvrdili da su vidjeli prvooptuženog Jašarevića dok je pucao u njihovom i pravcu zgrade Ambasade, da je bio obučen u mantil, te da je na sebi imao prsluk i kraće pantolone i da se kretao raskrsnicom u blizini Tehničke škole, uzvikujući "Allahu ekber" i upućujući prijetnje.