Van Linden: Mladić je bič sarajevski

Novinar britanske televizije Skaj Ernaut van Linden potvrdio je navod optužnice da je Vojska Republike Srpske od 1992. terorisala stanovništvo Sarajeva
21 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Beta/AP
Ratko Mladić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.08.2012. 13:11h

U nastavku suđenja Ratku Mladichu pred haškim Tribunalom, bivši novinar britanske televizije Skaj Ernaut van Linden potvrdio je danas navod optužnice da je Vojska Republike Srpske (VRS) od 1992. dugotrajnim i neselektivnim artiljerijskim gađanjem i snajperskom vatrom terorisala stanovništvo Sarajeva.

Tadašnjem komandantu VRS optužnicom se, između ostalog, na teret stavljaju terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada 1992-95, zatim i genocid u Srebrenici i još sedam opština u BiH.

Van Linden koji je iz Sarajeva izvještavao od maja do septembra 1992. i povremeno kasnije, svjedočio je da mu je general Mladić u septembru te godine, na artiljerijskom položaju iznad grada, rekao da "ima Sarajevo na dlanu".

Dok su tužioci u sudnici prikazivali snimak Van Lindenovog intervjua sa Mladićem u septembru 1992, Mladić je povišenim glasom i uzbuđeno u sudnici tvrdio da je svjedok "špijun CIA".

Tužioci su prikazali više snimaka artiljerijskog gađanja Sarajeva iz Van Lindenovih izvještaja, uz njegov komentar da je "čitav grad na meti".

Civili se ubijaju, a civilni ciljevi uništavaju

Uz snimak brojnih eksplozija u noći 6. juna 1992, novinar je rekao da se "civili ubijaju", a "civilni ciljevi uništavaju".

Prikazan je i Van Lindenov izvještaj o mnogobrojnim ranjenim i ubijenim građanima, snimljen u sarajevskoj gradskoj bolnici, u kojoj je bila ekipa TV Skaj.

U sudnici Van Linden je izjavio:

"Primjena kombinacije fizičkog i psihološkog terora omogućila je bosanskim Srbima da pojačavaju ili smanjuju pritisak na Sarajevo u skladu sa vojnom i političkom situacijom... Oni su mogli da granatama ili iz snajpera gađaju bilo koji dio opsjednutog grada... Nije bilo hrane, struje, a srpske snage imale su kontrolu nad osnovnim potrebama stanovništva".

Tužilac Dermot Grum (Groome) prikazao je i Van Lindenov intervju sa Mladićem iz septembra 1992, na jednom artiljerijskom položaju VRS iznad Sarajeva.

Jašući na tomahavcima, ubijaju sirotinju

Kazao je i da se nada da će Savjet bezbjednosti UN priznati pravo bosanskih Srba da se brane.

"Mi ćemo se boriti dok postojimo jer nemamo drugog izbora", rekao je Mladić u tom intervjuu.

Dok je snimak prikazivan, Mladić je u sudnici prvo gestom zatražio pauzu, a zatim je svojim braniocima povišenim glasom počeo da govori da je Van Linden "špijun CIA" i da nije "prebrojavao mrtve Srbe".

"Jašući na tomahavcima, ubijaju sirotinju", kazao je Mladić uzbuđeno, dok ga je sudija Moloto pozivao da govori tiše.

"Štaviše, pozvao nas je na ručak i ništa loše nije rekao o našem izvještaju", rekao je Van liden

Van Linden je zatim svjedočio i da ga je prije intervjua Mladić pozvao na obronak iznad Sarajeva i rekao mu da "ima grad na dlanu".

"Mi nismo tražili da ga intervjuišemo na artiljerijskom položaju i zato mislim da je on želeo da nam pokaže da ima moć i kontrolu nad Sarajevom", rekao je svedok.

U uvodu intervjua Van Linden je Mladića nazvao "bičem Sarajeva" zbog čega je, kako je izjavio, bio zabrinut kada je deset dana kasnije ponovo sreo komandanta VRS.

"Mladić mi je, međutim, rekao: 'Ja sam bič Sarajeva', smijući se, i uopšte nije bio nezadovoljan intervjuom", izjavio je tadašnji dopisnik Skaja, napominjući da mu je Mladić omogućio da potom ode na još nekoliko položaja VRS iznad Sarajeva.

"Srbi su terorisali Sarajevo"

Upitan da li su civilne zgrade u Sarajevu korišćene kao vojni objekti, Van Linden je odgovorio potvrdno, primjećujući da je to bilo normalno u gradu pod opsadom.

Na pitanje da li je znao da su pripadnici Armije BiH snajperima gađali sopstvene civile u gradu, svedok je odgovorio da je čuo za te optužbe, ali da nikada to nije sam vidio, kao ni dokaze o tome. Branilac Lukić nastavlja unakrsno ispitivanje svedoka Van Lindena.

Optužnica generala Mladića (69) u 11 tačaka tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata.

U dvije tačke Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština - Bratuncu, Foči, Ključu,Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Devet tačaka optužnice na teret mu stavlja progon, istrijebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premještanje, terorisanje i nezakonite napade na civle i uzimanje talaca.

Optužnice protiv Mladića usredsređena je na progon Muslimana i Hrvata iz 20 opsstina širom BiH; na terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada; na genocid nad više od 7.000 Muslimana u Srebrenici jula 1995. i u još sedam opština u BiH i za uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN.

Bonus video: