Ministar poručio građanima: Štedite, nemojte jest'!

Ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj, nakon sastanka sa generalnim direktorom BH Gasa Adnanom Kresom, na pitanje novinara kako preživjeti poskupljenje, uz ciničan smijeh kratko odgovorio: “Štedite, nemojte jest’!"
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2012. 16:00h

Sastanak je bio upriličen povodom zahtjeva "BH Gas"-a Vladi Federacije Bosne i Hercegovine za povećanje cijene plina od 20,12 posto, o kojem bi Vlada FBiH trebala odlučivati na nekoj od sljedećih sjednica. Kakav će biti stav ministra trgovine kojem na zvaničnom profilu na sajtu Vlade FBiH uz ime stoji i nadimak Baja, jasno je iz snimka koju je portal Klix.ba dobio od kolega sa "Face TV"-a.

“Građani Sarajeva plaćaju najmanju cijenu grijanja, odnosno cijenu za Toplane i to oko 1,18 KM po kvadratnom metru. Ti građani kojima je nemoguće isključiti dotok toplotne energije su i najveći dužnici i taj dug iznosi 72 miliona KM prema Sarajevogasu, koji BH Gasu duguje 38 miliona KM”, pojasnio je ministar, za sve okrivljujući one kojima je izjavom, koju imate priliku čuti na snimku, poručio da mogu platiti račune, samo trebaju da prestanu da jedu…

Kada pogledamo ovakve izjave, jasno nam je zbog čega popularni “Nadrealisti” u današnje vrijeme ne prave emisije – u političarima imaju preveliku konkurenciju, jer ono što nam je nekada bio skeč danas imamo u praksi, piše Klix.ba.

Prve zvanične reakcije

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić ocijenio je da je neoprostiva izjava federalnog ministra trgovine Milorada Bahilja Baje da građani "zbog štednje ne treba da jedu".

"Ovo ne može proći bez reakcije. Neoprostivo je čak i kad govorimo u šali", rekao je Nikšić za sarajevske medije.

Federalni premijer je najavio da će od ministra Bahilja zatražiti ostavku, a da će, ako je on sam ne ponudi, zatražiti smjenjivanje ministra trgovine.

Ministar trgovine Federacije BiH Milorad Bahilj je član "Narodne stranke - Radom za boljitak".

Ministar Bahilj je u kasnijem saopštenju naveo da je njegova "izjava izvučena iz konteksta".

"Naprotiv, ja sam slikovito, ovom krivo protumačenom izjavom, kao ministar i običan čovjek, pred građanima izrazio svoje viđenje ove teške socijalna situacije, u kojoj će izgleda ljudi moći jedino uštedjeti ako ne budu morali jesti jer moraju platiti režije koje nam sleduju svakog mjeseca, kao što su plin, struja, voda i ostalo neophodno", tumači svoju izjavu Bahilj.

On je poručio da sporna izjava "ne odražava njegovu nezainteresovanost za probleme građana" i da nije namjeravao nikoga da uvrijedi.

Bonus video: