Zatvoren centar za odvikavanje u kojem je Peranović ubio štićenika

Centar za odvikavanje od droge u selu Joševa kod Loznice radio je skoro dvihe godine
59 pregleda 43 komentar(a)
Branislav Peranović, Foto: Kurir-info.rs
Branislav Peranović, Foto: Kurir-info.rs
Ažurirano: 10.08.2012. 18:06h

Šabačka eparhija je zatvorila Centar za odvikavanje od droge "Sretenje", u kom je na smrt pretučen štićenik Nebojša Zarubac, rečeno je agenciji Beta u toj eparhiji.

Centar za odvikavanje od droge u selu Joševa kod Loznice radio je skoro dvihe godine, a prije nekoliko dana jedan od štićenika je tragično nastradao.

Za njegovu smrt je osumnjičen upravnik tog centra sveštenik Branislav Peranović, kome je određeno mjesec dana pritvora.

Peranović je od 2009. godine poznat javnosti poslije slučaja "Crna Reka" kada je u javnost dospio snimak na kome se vidi kako štićenike u tom centru kažnjava udarcima lopatom. Slučaj "Crna Reka" je pred sudom u Tutinu i još nije donijeta presuda.

Episkop šabački Lavrentije je prije tri nedelje dobijelio čin protojereja stavrofora Branislavu Peranoviću.

“Tačno da je da je episkop Lavrentije dodijelio najviši čin ocu Peranoviću, što je za njega predstavljalo veliku čast. To je najviši čin u Srpskoj pravoslavnoj crkvi koji se može dodeliti jednom svešteniku”, rekao je Radulović.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi ovim najvišim crkvenim odlikovanjem nagrađuju se ugledni stariji sveštenici, obično pri kraju službe, koji su se životom i radom posebno istakli i sebe i svoj život ugradili u Crkvu.

Ovo odlikovanje znači pravo nošenja zlatnog krsta na grudima. Otuda i naziv protojerej stavrofor (nosač krsta, krstonosac).

Čin daje Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve na predlog eparhijskog arhijereja, a svečano se uručuje odlikovanom na Svetoj arhijerejskoj liturgiji uz prigodan govor i čestitku.

Bonus video: