Bivši Peranovićev štićenik: Tukli su nas kao stoku

Nekadašnji štićenik u centru u kom je Peranović bio upravnik, govori o iskustvu "liječenja" od heroinske zavisnosti i moli da mu se ne pominju ni inicijali
148 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2012. 16:01h

Upravnik centra za liječenje bolesti zavisnosti "Sretenje" kod Loznice u Srbiji, protojerej Branislav Peranović (54), osumnjičen je da je u ponedjeljak uveče udarcem šipkom u glavu usmrtio štićenika centra Nebojšu Zarupca (39), zbog čega je lišen slobode.

Episkop šabački SPC Lavrentije privremeno je zabranio Peranoviću crkvenu službu do okončanja krivičnog postupka zbog osnovane sumnje da je počinio ubistvo.

Sagovornik srpskog portala “24 sata”, koji je bio štićenik u centru u kom je Peranović bio upravnik, govori o iskustvu "liječenja" od heroinske zavisnosti i moli da mu se ne pominju ni inicijali.

"Kad sam prije četiri godine počeo da se liječim od zavisnosti, majka je pozajmila pozamašnu sumu novca da bi me poslala u Rehabilitacioni centar “Crna reka”.

"Jednog su toliko udarali pesnicama u stomak i glavu da sam pomislio da neće preživjeti. Pobjegao sam poslije dvije nedjelje"

Osjećam gušenje kad pomislim na to mjesto i ne mogu da zaboravim sve što sam vidio i čuo. Nisam doživio da me tamo iko udari, ali sam svakodnevno prisustvovao nasilju i pitao se kad će doći red na mene.

Jednog su toliko udarali pesnicama u stomak i glavu da sam pomislio da neće preživjeti. Pobjegao sam poslije dvije nedjelje", kazao je on.

Odmah pošto je došao u “Crnu reku”, ubačen je u raspored obaveza koji je podrazumijevao spremanje soba, pranje odjeće, kuvanje, rad u prirodi, čišćenje, pospremanje...

Kako kaže, svako ko je odbijao da uradi bilo što od navedenog, ko bi se požalio da nema snage ili bi posustajao u radu, bio bi surovo kažnjavan.

"Za te dvije nedjelje nikad nisam vidio da je neki sveštenik digao ruku na zavisnike. To su isključivo činili bivši štićenici-zavisnici koji su se tu nekad liječili, pa su ostali da rade.

Nisam ih vidio da koriste lopate ili bilo što drugo. 'Neposlušne' zavisnike kažnjavali su pesničenjem, šamaranjem i šutiranjem po cijelom tijelu.

"Osjećam gušenje kad pomislim na to mjesto i ne mogu da zaboravim sve što sam vidio i čuo"

Bili su nevjerovatno hladnokrvni. To me je najviše i uplašilo", kazao je sagovornik portala "24 sata".

Iz centra je pobjegao poslije dvije nedjelje. Kad je prije dva dana čuo da je Peranović ubio štićenika, ostao je u šoku.

"Za vrijeme kratkog boravka u 'Crnoj reci' nikad nisam vidio Peranovića da je na nekoga digao ruku. Ne smijem ni da pomislim kroz kakve je muke prošao ubijeni zavisnik. Neprestano mislim da sam to mogao biti ja", kaže on.

Peranoviću određen jednomjesečni pritvor

Istražni sudija Višeg suda u Šapcu Slobodan Velisavljević odredio je jednomjesečni pritvor Peranoviću. Saslušanje pred istražnim sudijom trajalo je tri i po sata.

"Peranović je detaljno odgovarao na pitanja o slučaju i samom radu Centra za odvikavanje od droge.

Osumnjičen je za ubistvo izazvano velikim brojem udaraca drvenim štapom i pesnicama usljed čega je Zarubac pao u nesvijest i udavio se zeludačnim sokom, što je zvaničan izvještaj patologa", izjavio je Velisavljević.

Galerija

Bonus video: