Hrvatski zvaničnici se prihvatili pijuka i ašova u najvećoj akciji pošumljavanja

Samo u subotnjoj akciji posađeno je hiljadu sadnica, u čemu su učestvovali izviđači iz Solina, Splita i s Hvara, i đaci škola iz Splita i Solina, kao i mještani naselja na čijem su području lanjski požari izazvali veliku štetu
109 pregleda 1 komentar(a)
andrej plenković, Foto: Beta-AP
andrej plenković, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.10.2018. 12:30h

U sklopu najveće dobrovoljne akcije pošumljavanja područja Dalmacije izgorelih u šumskim požarima, u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske, sadnicu pitomog bora - pinjole posadio je kod Solina i premijer Andrej Plenković.

Uz premijera, u subotnjem pošumljavanju područja izgorelog 2017. godine u katastrofalnom požaru u okolini Splita i Solina, učestvovali su i ministri, poslanici, regionalni i lokalni zvaničnici, prenijela je agencija HINA.

Pošto je pijukom sam iskopao rupu i posadio sadnicu pinjole, Plenković je rekao da mu je drago što s građanima i djecom učestvuje u pošumljavanju.

To je šesta akcija pošumljavanja u sklopu najveće dobrovoljne kampanje pošumljavanja izgorelih područja Dalmacije, nazvane "Boranka".

Samo u subotnjoj akciji posađeno je hiljadu sadnica, u čemu su učestvovali izviđači iz Solina, Splita i s Hvara, i đaci škola iz Splita i Solina, kao i mještani naselja na čijem su području lanjski požari izazvali veliku štetu.

Pošumljavanje su pomogli pripadnici Državne uprave za zaštitu i spasavanje, stručnjaci "Hrvatskih šuma", dobrovoljci Crvenog krsta Solina i solinski vatrogasci.

Na području koje je pošumljeno ovog vikenda, "Hrvatske šume" su odredile da se sade samo planika, čempres, pinija i crni jasen, ali ne i uobičajeni primorski, "Alepski bor" koji lako gori.

U sklopu projekta "Boranka", već mjesec dana se održavaju kursevi đaka u solinskim osnovnim školama o pošumljavanju, zaštiti šuma i prirode i sprečavanju požara. Učenici potom učestvuju u pošumljavanju da bi iz prve ruke mogli da primijene stečena znanja i pomognu obnovu izgorelih područja.