Upravnik iz Crne Reke ubio štićenika

Peranović je žrtvi zadao udarac šipkom u glavu i usmrtio ga na licu mjesta
144 pregleda 68 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2012. 15:51h

Branislav Peranović (54), nekadašnji sveštenik koji je bio smijenjen 2009. zbog nasilnih metoda liječenja narkomana u manastiru Crna Reka, uhapšen je zbog sumnje da je sinoć ubio N. Z. (39), štićenika Centra za odvikavanje od droge u Jadranskoj Lešnici kod Loznice.

Peranović je žrtvi zadao udarac šipkom u glavu i usmrtio ga na licu mjesta, prenosi Blic.

"Branislav P. je lišen slobode i uviđaj je u toku", izjavio je Tanjugu premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić.

Peranović je postao poznat široj javnosti 2009. godine, kad se pojavio snimak iz rehabilitacionog centra za liječenje narkomana "Crna Reka", gdje je bio upravnik. Na tom snimku jasno se vidi kako on i njegov saradnik tuku svoje štićenike lopatama i pesnicama.

Snimak koji se pojavio na internetu napravljen je 16. maja 2007, odnosno prvog dana nakon što se štićenik D. P. vratio u Crnu Reku.

"Prije toga je bio snimak prvih deset ašova, prvog batinanja, a ovo što se vidi na snimku je već kraj, drugih deset ašova i batinanje", ispričao je štićenik D. P.

Razlog za prvo batinanje jeste, tvrdio je D. P., to što je narkoman i što je ponovo vraćen na liječenje, dok je drugi put batine dobio bez objašnjenja.

Blagoslov za batinanje svakog pacijenta u Crnoj Reci, tvrdi pretučeni mladić, davao je Peranović koji ih je često i sam tukao.

Peranović se tada pravdao da je "dolazak u centar dobrovoljan, a primjena sile povremena, i da je kroz centar prošlo preko hiljadu ljudi".

Vladika Artemije je nakon toga smijenio Peranovića sa mjesta upravnika Centra i najavio da će protiv njega biti pokrenut crkveno-sudski postupak zbog primjene nedopustivih metoda kažnjavanja nad štićenicima Centra.

Peranović je javno tvrdio da je "žrtveno jagnje",a njega su podržale pristalice Obraza, koje su se okupile ispred televizije B92 kada je tamo gostovao i dočekale ga ovacijama.

Peranović je 2010. godine došao u Jadransku Lešnicu, gde je postao upravnik centra za odvikavanje od bolesti zavisnosti “Sretenje”.

Episkop Irinej: I SPC snosi odgovornost

"Smatram da posredno svi snosimo odgovornost u crkvi i to moram da kažem pošteno jer nismo dovoljno ozbiljno shvatili šta sve jedan neuravnotežen čovjek može da uradi"

"Smatram da posredno svi snosimo odgovornost u crkvi i to moram da kažem pošteno jer nismo dovoljno ozbiljno shvatili šta sve jedan neuravnotežen čovjek može da uradi", rekao je episkop Irinej za televiziju B92.

Irinej je istakao da je sveštenik Branislav Peranović "neuračunljiv čovjek i nasilnik" i da mu se ni u kom slučaju nije smjelo omogućiti da osniva ustanovu te vrste.

"Postupak protiv njega nije pokrenut na žalost, iako je to Sinod zahtijevao", rekao je Irinej.

Eparhija šabačka najavila je danas da će se, ukoliko se dokaže da je sveštenik Branislav Peranović ubio štićenika Centra za odvikavanje od droge u selu Jadranska Lešnica kod Loznice, u slučaj uključiti i crkveni sud.

Štićenik "Centra za odvikavanje od droge" Nebojša Zarubac (39), rodom iz Valjeva, pronađen je sinoć mrtav u pomoćnoj kući u vlasništvu Branislava Peranovića, udaljenoj dva kilometra od centra za odvikavanje.

Prema nepotvrđenim informacijama, Peranović je posumnjao da je štićenik unio drogu u Centar za odvikavanje, udario ga šipkom u glavu i usmrtio. Njemu je određena mjera policijskog zadržavanja do 48 časova.

Bonus video: