Hrvatska prepušta dva ostrva Bosni i Hercegovini

Hrvatska vlada namjerava da u saborsku proceduru pošalje sporazum iz 1999. godine, po kome Hrvatska prepušta Bosni i Hercegovini vrh poluostrva Klek i Veliki i Mali Školj, dva mala ostrva u malostonskom zalivu
156 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2012. 17:45h

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, Vesna Pusić, potvrdila je danas ovu odluku.

"Hrvatska se ničeg ne odriče već definiše granice svoje teritorije, ne samo na tim tačkama, nego na čitavih 1.000 kilometara granice", izjavila je Pusić za Hrvatski radio i dodala da je to dugotrajna i komplikovana procedura koja je postignuta u vrijeme tadašnjih predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana i predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

"Sporazum je bio spreman za ratifikaciju 2005, ali iz nekih razloga tada nije ratifikovan, pa je vrlo vjerovatno da će na taj način i u toj formi biti ponovo predložen za ratifikaciju", rekla je ona i naglasila da se o tome u Hrvatskoj razgovara već nekoliko mjeseci.

Pusićeva i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar spoljnjih poslova Zlatko Lagumdžija razgovarali su prošlog petka u istarskom gradiću Motovunu o koridoru kroz varoš Neum u BiH i rješavanju otvorenih graničnih pitanja između ove dvije zemlje.

Veliki i Mali Školj u malostonskom odnosno neumskom zalivu treba da pripadnu Bosni i Hercegovini, ali Hrvatska pri tome mora imati mogućnost da na odgovarajući način poveže svoju teritoriju, rekao je o razgovorima na tu temu Lagumdžija za "Dnevni avaz", a prenose hrvatski mediji.

"Izvjesno je da će Hrvatska jednog dana imati interes da iz turističkih i strateških razloga poveže poluostrvo Pelješac s ostatkom države što će se obezbijediti gradnjom mosta, za BiH je važno da taj saobraćajni objekat bude izgrađen prema međunarodnom pravu i pravu BiH", rekao je on.

Lagumdžija je odbacio mogućnost da bi BiH i Hrvatska "trgovale" Pelješkim mostom u zamjenu za Veliki i Mali Školj i vrh poluostrva Kleka, ističući kako je "tako nešto možda primjereno za pijacu, ali ne i za odnose dviju država".

Rekavši da je najveći interes BiH pristup luci Ploče, Lagumdžija je dodao da je prošlo vrijeme kad je neko nekoga pokušavao da prevari i kako je to srž nove politike vlada dviju država.

Lagumdžija je potvrdio da će 19. septembra u Briselu biti održan sastanak s predstavnicima Evropske komisije čiji je cilj utvrđivanje mogućnosti rješavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom u oblasti saobraćaja, zdravstva i graničnog režima.

"Treba učiniti sve da BiH i Hrvatska kao dva dobra susjeda i prijateljske zemlje pokušaju da nađu što bolju zajedničku poziciju koja je u zajedničkom interesu, a da onda videt koliko je moguće da to bude prema standardima EU", rekao je Lagumdžija i najavio da će se nakon razgovora tražiti podrška EU.

Galerija

Bonus video: