Više od polovine Amerikanaca podržava zabranu TikToka

Oko 55 odsto njih smatra da ByteDance koristi društvenu mrežu kako bi uticala na javno mnjenje u Sjedinjenim Džavama

5654 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Novi američki zakon mogao bi da zabrani društvenu mrežu TikTok u ovoj zemlji početkom naredne godine, a polovina Amerikanaca nema problem sa tim, navodeći zabrinutost zbog privatnosti podataka i kineske propagande, piše "Variety".

Više od polovine Amerikanaca (56 odsto) ne gleda blagonaklono na TikTok i podržava zabranu ove društvene mreže čiji je vlasnik kineski ByteDance, pokazala je anketa koju su sproveli Reuters/Ipsos.

Predsjednik Bajden potpisao je 24. aprila zakon koji je prethodno dobio podršku u Kongresu, a koji zahtjeva od ByteDancea da proda svoj udio u TikToku u roku od devet mjeseci stranama čija baza nije u državama koje SAD smatraju neprijateljskim ili će ova društvena mreža biti zabranjena.

Iz ByteDancea su odgovorili da neće prodati TikTok i da će uložiti žalbu pozivajući se na Prvi amandman.

Oko 32 odsto Amerikanaca je protiv zabrane, a 18 odsto nema stav. Oko 55 odsto njih smatra da ByteDance koristi društvenu mrežu kako bi uticala na javno mnjenje u Sjedinjenim Džavama. Njih 46 odsto misli da kineske vlasti koriste TikTok da špijuniraju Amerikance, a 37 odsto nije sigurno.

Bonus video: