Čistka na HRT-u: Smijenili 40 urednika

Najviše izmena dogodiće se u Informativnom programu, u kojem bi bez pozicija trebalo da ostanu brojni poznati novinari, urednici i voditelji
2 komentar(a)
HRT, Foto: Politikaplus.com
HRT, Foto: Politikaplus.com
Ažurirano: 27.07.2012. 12:45h

Četrdeset zaposlenih na raznim uredničkim pozicijama na Hrvatskoj televiziji biće smijenjeno ili preraspoređeno na niže pozicije, javlja "Večernji list".

Dešavanja iz prethodnih dana, koja zaposleni nazivaju "Bartolomejska noć", nezapamćena su u ovoj kući, a najvjerovatnije će dovesti do nove eskalacije sukoba u HRT-u.

List navodi da je novo rukovodstvo zamijenilo čak sedam od devet urednika programskih sekcija ili redakcija novim ljudima, koji su sada vršioci dužnosti.

"Novo rukovodstvo je za pet dana donijeol odluku o smjeni barem 40 viših urednika programskih sekcija, rubrika, odeljenja i konkretnih emisija, a takva se masovna kadrovska rokada na HRT-u ne pamti u posljednjoj deceniji", piše "Večernji".

Jedan od smijenjenih zaposlenih na Hrvatskoj televiziji je upitao po kojim kriterijumima su smjene izvršene.

"Da li je moguće da je baš svih 40-ak urednika na HRT-u nesposobno? Neki jesu, ali nemoguće je da baš svi ne valjaju, kao što je nemoguće da će ih zamijeniti samo vrhunski profesionalci. Ko je uradio analizu rada, zašto to novo rukovodstvo ne predoči javnosti? Jasno je da se smjene temelje na proizvoljnim zaključcima i odlukama", kaže on.

Najavljena pravna borba

Smijenjeni urednici najavili su da će se pravnim putem boriti protiv smjena, jer smatraju da su dobro radili svoj posao i da nema razloga za promjene.

Kako piše "Večernji", situacija je "zakonski komplikovana", jer se postavlja pitanje da li je smjena urednika pravno utemeljena.

"Kadrovski cunami bi mogle zakočiti pravne procedure koje bi mogle da potraju. Zato se nameće pitanje čemu sve ovo, kada se za šest mjeseci mora sprovesti redovni izbor urednika na HRT-u", piše "Večernji".

Dean Šoša, v.d. glavnog urednika HTV-a, odbacio je optužbe o čistkama.

Najviše izmjena dogodiće se u Informativnom programu, u kojem bi bez pozicija trebalo da ostanu brojni poznati novinari, urednici i voditelji

"Imenovao sam samo sedam novih ljudi na pozicije urednika programa ili redakcija. Od njih slobodne ruke za kadrovske izmjene ima samo nova urednica Informativnog programa. Ipak, nisu smijenjeni svi", kaže Šoša.

Najviše izmjena dogodiće se u Informativnom programu, u kojem bi bez pozicija trebalo da ostanu brojni poznati novinari, urednici i voditelji, kao što su Siniša Kovačić, Tončica Čeljuska, Sandra Križanec, Mislav Togonal, Ivan Jabuka, Petar Vlahov i mnogi drugi.

I v. d. urednice Informativnog programa Sanja Mikleušević-Pavić odbacila je optužbe o neselektivnom smenjivanju u njenom resoru i rekla da je "problem u tome što neki misle da jednom urednik znači uvijek urednik".

Bonus video: