Ban Ki Mun trčao na Olimpijskom stadionu u Sarajevu

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je jutros posjetio Olimpijski stadion "Asim Ferhatović-Hase" u Sarajevu. U počasnom krugu atletskom stazom po stadionu, u trčanju mu se pridružio bosanskohercegovački olimpijac Islam Djugum
3 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: AFP
Ban Ki Mun, Foto: AFP
Ažurirano: 26.07.2012. 10:03h

Generalni sekretar je tako i simbolično obilježio svoj boravak u nekada olimpijskom Sarajevu, pred sjutrašnji početak Olimpijskih igara u Londonu, na kojima će nositi Olimpijsku baklju.

Ban Ki Mun će danas posjetiti Srebrenicu i odati počast žrtvama genocida čime će završiti posjetu BiH i turneju po zemljama nekadašnje Jugoslavije.

"UN nisu ispunile svoju odgovornost. Međunarodna zajednica nije spriječila genocid. Ali, naučili smo lekciju iz tog užasa i još učimo. Ogroman broj muškaraca i dječaka izgubio je život u Srebrenici, nepotrebno, divljački. Ali, isto tako, Srebrenica je pokrenula novu odlučnost međunarodne zajednice da dostigne pravdu, da insistira na odgovornosti, da zaštiti civile", rekao je generalni sekretar UN.

Ban je juše doputovao u zvanišnu posjetu BiH i u Sarajevu se sastao sa najvišim zvaničnicima i sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Ban Ki mun je sinoć održao govor poslanicima Parlamentarne skupštine BiH, poručivši da su UN partner BiH u reformama za pripremu za članstvo u Evropskoj uniji. Ukazao je da reforme treba ubrzati. Ocijenio je da je Zapadni Balkan (Albanija i zemlje bivše Jugoslavije osim Slovenije) "na svojevrsnom putu - putu pravde, mira, pomirenja".

Ban Ki Mun je podsjetio da je prije 20 godina BiH prolazila kroz užas rata, a danas BIH dijeli iskustva iz mirovnih misija sa svijetom. "Došao sam u BiH da pozdravim vaš napredak i podstaknem vas da idete dalje", rekao je generalni sekretra UN. " 21. vijek pripada onima koji prelaze linije razdvajanja, onima koji crpe snagu iz različitosti, koji rade zajedno za zajedničku budućnost, koji su učenici istorije, a ne njeni zarobljenici. Vi to razumijete. Zato ste izabrali pomirenje i napredak", rekao je Ban Ki-mun.

Na kraju je pozvao političare BiH da slušaju glas građana i angažuju se za istinski dijalog sa susjedima, i brzo učine prve korake koji će dovesti do novih ustavnih rješenja.

Bonus video: