Wiener Zeitung: Srbija se vraća Miloševiću

Nova srpska vlada još nije službeno preuzela dužnost, a Srbija već ide putem koji vodi natrag ka Slobodanu Miloševiću i udaljava je od Evrope, ocjenjuje se u današnjem komentaru bečkog lista "Viner cajtung" (Wiener Zeitung)
62 pregleda 12 komentar(a)
Franc Šausberger, Foto: Wiener zaitung
Franc Šausberger, Foto: Wiener zaitung
Ažurirano: 24.07.2012. 11:55h

Autor komentara u bečkom listu "Wiener Zeitung"-u pod naslovom "Srbija se vraća Miloševiću", direktor Instituta za evropske regione i nekadašnji šef vlade austrijske savezne zemlje Salcburg, Franc Šausberger (Franz Schausberger) ocijenio je da je "odlukama kojima se u odlučujućim oblastima ograničava autonomija multietničke pokrajine Vojvodine srpski ustavni sud potvrdio svoju političku zavisnost".

Odluke suda, navodi se u komentaru, "u skladu su sa nacionalističkom i centralističkom politikom nedavno izabranog predsjednika Tomislava Nikolića i novog socijalističkog premijera Ivice Dačića, nekadašnjeg šefa za propagandu Slobodana Miloševića".

U komentaru se ukazuje da je, u vrijeme Miloševića ukinuta vojvođanska autonomija, djelimično vraćena tek 2010. da bi sada ponovo bila u ključnim oblastima ograničena.

Navodi se i da u Vojvodini mirno živi 25 nacionalnosti, te da pokrajina u kojoj živi trećina stanovništva sa 40 odsto doprinosi bruto društvenom proizvodu Srbije.

"Sa izuzetkom male Stranke ujedinjenjih regiona, u Srbiji su - kao odnedavno i u Rumuniji - na vlasti opet stare, bivše komunističke klike", piše "Viner cajtung".

Dodaje se da one "još brže no što se očekivalo veslaju unazad" i da je "politički poslušan Ustavni sud protivustavnim proglasio 25 odredbi zakona o autonomiji".

"Ako manjem koalicionom partneru pod vođstvom budućeg ministra privrede i finansija Mlađana Dinkića, koji je jačanje srpskih regiona i opština proglasio dijelom svog političkog programa, ne uspije da novu vladu odvrati od toga da nastavi putem jačanja centralističke vlasti, Evropska unija (EU) će narednih godina moći da otpiše Srbiju kao novog kandidata za članstvo", navodi se u komentaru.

Direktor Instituta evropskih regiona Šausberger zaključuje da se "može očekivati produbljivanje jaza između do sada lojalne pokrajine Vojvodine koje nema nikakvih separatističkih namjera, i Beograda".

"Time raste nestabilnost na ionako krhkom Zapadnom Balkanu, a Evropa dobija novo žarište sukoba u svom dvorištu", zaključuje se u komentaru.

Bonus video: