Zaev: Postoje tehnički problemi za dogovor sa Grčkom

Zaev je rekao da je on spreman za razgovor s Ciprasom i da zna da je i Cipras spreman
0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.06.2018. 15:22h

Postoje određeni tehnički problemi za dogovor o imenu između Makedonije i Grčke koje dvije strane treba da riješe, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev i dodao da će razgovarati telefonom s grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom kada se ti problemi odstrane.

"Znate da sam od samog početka optimista i ne bih želio da dajem detalje. Vjerujem da ćemo naći rješenje, a kad se ova tehnička pitanja otklone odmah će se održati telefonski razgovor i vjerujem da u najkraćem mogućem vremenu možemo da objavimo da je sve dogovoreno, kako ćemo ići dalje i kakva će biti procedura da bi stigli na vrijeme za Evropski savjet, jer će on tada odlučiti da odredi datum za početak pregovora", rekao je Zaev u Štipu, a prenosi Nova Makedonija na svom sajtu.

Makedonski mediji ranije su najavili da se očekuje da plan za konačno zatvaranje spora u telefonskom razgovoru verifikuju premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, što bi bio uvod u njihov susret da bi se ozvaničio postignut dogovor.

Cipras je rekao da su u narednim danima oni "maksimalno fokusirani i posvećeni", da se radi o dogovaranju članova sporazuma, detalja koji su važni jer je sada vrijeme da oni budu precizno dogovoreni.

Zaev je rekao da je on spreman za razgovor s Ciprasom i da zna da je i Cipras spreman.

Ukazao je da je svakako važno kako će se dogovor objasniti makedonskoj opoziciji i da će ona biti pozvana da bude uz njih, kao i građanima Makedonije. Isto tako je važno da se objasni opoziciji i građanima Grčke, rekao je Zaev.

Glavna makedonska opozociona partija VMRO-DPMNE sinoć je održala proteste u Skopju protiv promjene imena zemlje i tražila smjenu vlade. Vođa opozicije rekao je da oni nikad neće prihvatiti ustavnu promjenu imena Makedonije.

Okvir koji su u Briselu 27. maja dogovorili ministri spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov i Grčke Nikos Kocijas, predviđa plan za konačno zatvaranje spora u 11 koraka.

Rješenje spora značilo bi da Makedonija dobije datum za početak pregovora o pristupanju s EU na samitu Unije krajem juna, a na samitu NATO u briselu 11. i 12 jula bi dobila poziv za ulazak u Alijansu.

Bonus video: