Ban Ki Mun danas u posjeti Kosovu

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun danas se nalazi u posjeti Prištinu, gdje će razgovarati sa predstavnicima UNMIK-a, kao i sa predstavnicima kosovskih vlasti
71 pregleda 0 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Rojters
Ban Ki Mun, Foto: Rojters
Ažurirano: 24.07.2012. 09:35h

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je danas u Prištini da je potrebna normalizacija odnosa sa Beogradom i da je od svih lidera zatražio posvećenost miru.

Ban Ki Mun je na prištinskom aerodromu, nakon susreta sa kosovskim zvaničnicima, kazao da je i njima prenio istu poruku kao i ostalim liderima regiona - da je potrebno preduzeti dalje korake ka međusobnom razumijevanju.

Ban: Potrebna normalizacija odnosa Beograda i Prištine

"Od kosovskih lidera i naroda Kosova očekujem snažne napore u pravcu normalizacije odnosa sa Beogradom, uključujući ozbiljnu i iskrenu posvećenost dijalogu", rekao je generalni sekretar UN.

Ban je izrazio zabrinutost zbog situacije na sjeveru Kosova, posebno nakon eskalacije tenzija posljednjih godina. "UN će nastaviti da sarađuju sa svim međunarodnim partnerima u postizanju zajedničkih ciljeva na Kosovu", rekao je on. Dodao je da sva pitanja treba riješiti mirnim dijalogom, kao i da UN i dalje igraju važnu ulogu na Kosovu u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Sastanak van institucija, Ban Ki Mun s kosovskom predsjednicom Atifete Jahjagom

Odmah po slijetanju u Prištinu Ban Ki Mun se u zgradi prištinskog aerodroma sastao s kosovskom predsjednicom Atifete Jahjagom i sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Prije susreta sa predsjednicom Kosova Atifete Jahjagom i premijerom Hašimom Tačijem, Ban je kazao da je veoma važno riješiti pitanje nestalih.

Nakon obraćanja novinarima na aerodromu, generalni sekretar UN je krenuo u posjetu manastiru Visoki Dečani i Prizrenu.

Prilikom posjete Prištini osim sa predstavnicima kosovskih vlasti, Ban Ki Mun će, kako je planirano, razgovarati i sa predstavnicima međunarodnih i regionalnih organizacija na Kosovu.

Predviđeno je da generalni sekretar UN na Kosovu posjeti i manastir Visoki Dečani, koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine, kao i Prizren.

Najavljujući posjetu Zapadnom Balkanu, generalni sekretar UN je u razgovoru sa dopisnicima balkanskih medija akreditovanim u SAD objasnio da će se njegova posjeta Kosovu "odvijati u širem kontekstu posjete regionu, i ona će biti u skladu sa Rezolucijom 1244."

Ban je dodao da UN na Kosovu ima misiju i da je njegova dužnost da se sretne sa ljudima iz te misije.

Generalni sekretar UN je u ponedjeljak posjetio Srbiju, gdje je razgovarao sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem, mandatarom za sastav nove vlade Ivicom Dačićem, ministrom spoljnjih poslova Vukom Jeremićem i lideroma DS-a Borisom Tadićem.

Ban je u Beograd doputovao iz Crne Gore, a prethodno je, u okviru svoje balkanske turneje, posjetio Sloveniju i Hrvatsku. Poslije Beograda i Prištine posjetiće Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

Tači: Ban Ki Mun prihvatio realnost na Kosovu

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas da je generalni sekretar UN Ban Ki Mun, koji boravi u Prištini, "prihvatio novu realnost na Kosovu".

Poslije susreta sa Ban Ki Munom, Tači je na konferenciji za novinare dodao da je Mun prihvatio i stremljenje naroda Kosova za učlanjenjem u EU i NATO. Kosovski premijer je naveo da UN nemaju nikakvu ulogu u dijalogu Prištine i Beograda o tehničkim pitanjima.

Tači je dodao da je više od polovine zemalja članica UN priznalo Kosovo i istakao da je prvog čovjeka svjetske organizacije informisao o aktuelnim kretanjima i velikom napretku koji je postignut na Kosovu nakon proglašenja nezavisnosti u februaru 2008. godine.

"Informisao sam generalnog sekretara da se na jesen okončava proces nadgledane nezavisnosti Kosova i da će biti usvojene ustavne promjene, što je od izuzetnog značaja za dalji razvoj Kosova", rekao je on.

Kosovo se, naglasio je Tači, zauzima za dobrosusjedske odnose sa svim zemljama, uključujući Srbiju, a takvi odnosi su prioritet vlade koju predvodi.

"Vlada Kosova će se angažovati na konkretnim projektima i aktivnostima na sjeveru zemlje i približavanju građana tog dijela institucijama Kosova", rekao je Tači o sjeveru Kosova naseljenom Srbima koji ne priznaju prištinske institucije.

Kosovski premijer je rekao da se Kosovo zalaže za nastavak dijaloga sa Srbijom, ali da se prethodno moraju ostvariti sporazumi koji su potpisani u Briselu.

Redžepi: Ban Ki Munova posjeta pokazuje novu realnost

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi kaže da posjeta generalnog sekretara UN Ban Ki Muna Kosovu odslikava novu političku realnost.

Redžepi je u izjavi agenciji Beta rekao da Ban Ki Mun poslije obilaska svih bivših jugoslovenskih republika dolazi i na Kosovo, kao "novu realnost" bez obzira što Kosovo još nije član svjetske organizacije.

Prema njegovim riječima, posjeta Ban Ki Muna Kosovu pokazuje da su UN zainteresovane da u cijelom regionu vlada stabilnost i dobra saradnja.

"Misija UNMNIK-a postala je više virtuelna, kao posrednička misija, koja nema ništa operativno", rekao je Redžepi i dodao da će vjerovatno kosovske vlasti tražiti da UN smanje prisustvo pripadnika te misije.

Redžepi je danas sa svojim zamjenikom Sašom Rašićem, direktorom Kosovske policije Špendom Mađunijem i njegovim zamjenikom Dejanom Jankovićem obišao selo Talinovac kod Uroševca u kojem je ubijeno dvoje Srba povratnika.

Bonus video: