LSV: Borba za autonomiju Vojvodine tek predstoji

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Adam Paljov, je ocijenio da su prava građana Vojvodine odlukom Ustavnog suda svedena "na najmanju moguću mjeru", a u nekim oblastima i ukinuta
4 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2012. 15:33h

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u pokrajinskoj skupštini Adam Paljov protestovao je danas zbog odluke Ustavnog suda da proglasi neustavnim pojedine odredbe zakona o nadležnostima Vojvodine i obratio se novinarima na maternjem, slovačkom jeziku.

"Ja sam Slovak i obratio sam vam se na svom maternjem jeziku, jer smatram da je to moje pravo i jer je slovački jezik po Statutu AP Vojvodine jedan od šest službenih jezika koji se govore na teritoriji AP Vojvodine", rekao je Paljov na konferenciji za novinare.

Paljov je ocijenio da su prava građana Vojvodine odlukom Ustavnog suda svedena "na najmanju moguću mjeru", a u nekim oblastima i ukinuta.

"Šta je neustavno u odredbi da je AP Vojvodina regija u kojoj se tradicionalno poštuju i njeguju evropski principi i vrijednosti? Kancelariju u Briselu imaju gradovi Kragujevac i Niš, kao i mnoge regije u Evropi, pa nije logiccno da ne može i AP Vojvodina", rekao je Paljov.

Kako je naveo, po Ustavu, Republika Srbija je definisana kao decentralizovana država, koja podrazumijeva razvoj lokalnih samouprava i srednjeg nivoa vlasti, međutim kako kaže, to se Vojvodini osporava.

"Vojvodini se onemogućuje i pravo nadgledanja agrarne politike, kao i razvoja sela, a upravo time su se hvalili oni koji su to pravo onemogućili", kazao je Paljov.

Potpredsjednik Gradskog odbora LSV Zrenjanin Tibor Vaš je ukazao na potrebu skretanja pažnje na, kako je ocijenio, skandaloznu, odluku Ustavnog suda Srbije.

"Želi se unaprijed reći kako će se ponašati kada je u pitanju odnos prema Vojvodini i kakav će biti odnos republičke Vlade prema Vojvodini. Zbog svega mislim da prava borba za vojvođansku autonomiju tek počinje", zaključio je Vaš.

Galerija