Nakon 38 godina na Kavkazu pronađeno tijelo hrvatskog alpiniste?

Prošle godine je alpinista Čeh pronašao tijelo i djelove opreme na kojoj su natpisi na hrvatskom jeziku
0 komentar(a)
Lavina, Foto: 058.ba
Lavina, Foto: 058.ba
Ažurirano: 13.07.2012. 11:57h

Antu Bedalova, Ursu Vrdoljaka, Vladimira Tabakovića i Nenada Čulića prije 38 godina ubila je lavina na Kavkazu.

Tijela Tabakovića i Čulića nikada nijesu pronađena.

Prošle godine je, kako prenose hrvatski mediji, alpinista Čeh pronašao tijelo i djelove opreme na kojoj su natpisi na hrvatskom jeziku. Vjeruje se da je u pitanju tijelo jednog od nestalih hrvatskih alpinista.

Prije 38 godina s ljubljanskog aerodroma Brnik jugoslovenska petnaestočlana alpinistička ekspedicija krenula je na Kavkaz, piše Novi list. Cilj im je bio uspon na više zahtjevnih vrhova.

No, nakon dva osvojena vrha, pohod na Kavkaz pretvorio se u najveću hrvatsku alpinističku tragediju. Prilikom uspona na Križ Ušbe, vrh na granici Gruzije i Rusije, u velikoj lavini poginula su četvorica hrvatskih alpinista: Šibenčanin Ante Bedalov, Zagrepčani Urso Vrdoljak i Vladimir Tabaković, te Splićanin Nenad Čulić.

Tijela Bedalova i Vrdoljaka spustili su prijatelji i ruski spasitelji, no tijela Tabakovića i Čulića nikada nijesu pronađena. Pretpostavilo se da su ostala zatrpana ispod lavine.

U Gruziju odlazi izaslanstvo Hrvatskog planinarskog saveza, koje ima dokaze da je nakon 38 godina pronađeno tijelo jednog od dvojice nestalih hrvatskih alpinista.

Bonus video: