Srbija preispituje isplativost Jeremićevog predsjedavanja UN-om

Vuk Jeremić je zatražio od svoje vlade 7,3 miliona dolara za troškove predsjedavanja Generalnom skupštinom UN-a
77 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2012. 11:01h

Prema navedenom dokumentu do kojeg je došao ''Blic'', Jeremić bi tokom svog boravka u Njujorku primao platu od 10.000 dolara, stan bi plaćao 15.000 dolara, a tražio je i poseban budžet ''za promotivne svrhe'' u visini od 375.000 dolara.

Beogradski list prenosi i izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, da bi, ako ne bude novca za to, Srbija mogla i da odustane od predsjedavanja Generalnom skupštinom UN.

Za stanarinu Jeremićevog vozača trebalo bi više od 6.000 dolara mjesečno, za benzin i kancelarijski materijal Jeremić traži 280.000 dolara, za selidbu 112.000, a za fotokopirne aparate, štampače i telefone 300.000 dolara.

Nikolić smatra da je potrebno da se utvrdi ima li Srbija novac koji traži Jeremić. Ako nema, ''da se izvinimo, pa neka Generalna skupština izabere nekog drugog da je vodi'', kazao je srpski predsjednik

U objašnjenju upućenom srpskoj vladi Jeremić je naveo kako UN osigurava samo najnužnija sredstva koja su ''apsolutno nedovoljna'' za obavljanje funkcije predsjedavajućeg Generalnom skupštinom UN-a i da je neophodno stvoriti uslove za njegov nesmetan rad na toj dužnosti.

''Blic'' takođe prenosi izjavu predsjednika Tomislava Nikolića da je prvo potrebno da se utvrdi ima li Srbija taj novac koji traži Jeremić, a ako nema, rekao je Nikolić, ''da se izvinimo, pa neka Generalna skupština izabere nekog drugog da je vodi''.

Previranje u Tadićevoj partiji

List podsjeća kako su kritike na Jeremićev račun iznijeli i visoki zvaničnici Demokratske stranke (DS), u kojoj je Jeremić član Glavnog odbora, kao i da je sve kritike upućene u javnosti Jeremić ocijenio ''nezapamćenom harangom na njega''.

Zamjenik predsjednika DS-a i drugi čovjek stranke, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je nedavno da je sramotno da se iz budžeta Srbije izdvoji 7 miliona dolara za Jeremićev kabinet u Njujorku, na što mu je Jeremić žestoko uzvratio prozivajući ga za cijenu beogradskog Mosta na Adi.

Đilas je izjavio da je sramotno da se iz budžeta izdvoji 7 miliona dolara za Jeremićev kabinet u Njujorku, na što mu je Jeremić uzvratio prozivajući ga zbog cijene Mosta na Adi

Obračun dvojice političara je završio tako što je, prema izvorima iz DS-a, Đilas navodno od svojih stranačkih kolega dobio odriješene ruke da odgovori Jeremiću kako god želi i da ga, ukoliko misli da tako treba da uradi, dovede u poziciju da napusti stranku ili čak da bude isključen iz nje.

O načinu svog predsjedavanja Generalnom skupštinom UN Jeremić se izjasnio u srijedu kada je, odgovarajući na pitanje novinara o eventualnom zahtjevu Kosova za prijem u UN tokom njegovog jednogodišnjeg predsjedavanja, kazao kako bi to bio "akt besmislene provokacije" koji nema nikakve šanse za uspjeh i da bi, dok god Srbija predsjedava Generalnom skupštinom UN-a, prijem Kosova u UN bio moguć "samo preko njega mrtvog".

Bonus video: