Komemoracija u Srebrenici: 17 godina od genocida

U Srebrenici se, prema presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu, 11. jula 1995. godine dogodio genocid tokom kojeg je ubijeno više od 8.000 osoba
125 pregleda 0 komentar(a)
Srebrenica, Foto: Newspano.com
Srebrenica, Foto: Newspano.com
Ažurirano: 11.07.2012. 09:18h

U Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice tokom dana će biti obilježena 17. godišnjica od genocida u Srebrenici, gdje je ubijeno više od 8.000 muslimana.

Na komemoraciji koja je zakazana za 12 sati biće pokopano 520 identifikovanih žrtava genocida. Dolazak u Potočare najavili su brojni domaći i međunarodni zvaničnici, javne ličnosti i diplomate.

Među žrtvama koje će biti sahranjene naći će se i šest dječaka koji su trenutku ubistva bili mlađi od 15 godina, piše b92.

Prema najavama, u Srebrenici će se okupiti više od pedeset hiljada ljudi

Najstarija žrtva je žena, jedna od tri žene koje će biti sahranjene, ubijena u svojoj 94. godini.

Stižu Srebreničani iz svih krajeva svijeta

Zamjenik direktora Gradskog groblja u Visokom potvrdio je da će i ove godine, kao i ranijih godina, biti sahranjeno i po nekoliko članova jedne porodice. Brojni posmrtni ostaci koji će biti pokopani i danas nekompletni.

Ti posmrtni ostaci pronađeni su u "sekundarnim" masovnim grobnicama, među tijelima koja su iskopana i premještana u pokušaju prikrivanja zločina.

Rezoluciju o Srebrenici donio je Evropski parlament 2009. i pozvao države članice EU i zapadnog Balkana da obilježavaju 11. jul kao Dan sjećanja na žrtve

Prema najavama, u Srebrenici će se okupiti više od pedeset hiljada ljudi. Nekadašnji Srebreničani dolaze iz svih djelova svijeta da bi odali počast žrtvama genocida.

Skupu u Potočarima prisustvovaće brojni zvaničnici, međunarodni predstavnici i članovi diplomatskog kora akreditovanog u Bosni i Hercegovini. Najavljen je dolazak brojnih javnih ličnosti. Odbor za organizaciju skupa u Potočarica nezvanično je za b92 potvrdio da će komemoraciji prisustvovati i glumica Anđelina Džoli.

Dan sjećanja na žrtve

Rezoluciju o Srebrenici donio je Evropski parlament 2009. i pozvao države članice EU i zapadnog Balkana da obilježavaju 11. jul kao Dan sjećanja na žrtve iz Srebrenice.

U Srebrenici se, prema presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu, 11. jula 1995. godine dogodio genocid tokom kojeg je planski ubijeno više od 8.000 osoba muslimanske vjeroispovijesti, uglavnom muškaraca. Srebrenica je u trenutku genocida bila zaštićena zona UN.

U Haškom tribunalu se za zločin u Srebrenici sudi Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

Bonus video: