Tužilaštvo počinje izvođenje dokaza protiv Mladića

Mladić je optužen pred Haškim tribunalom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja
0 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Ctv.ca
Ratko Mladić, Foto: Ctv.ca
Ažurirano: 09.07.2012. 08:28h

Izvođenje dokaza Tužilaštva u postupku protiv Ratka Mladića počinje danas pred Haškim tribunalom.Kako prenosi Tanjug, očekuje se da će Tužilaštvo kao prvog svjedoka pozvati Elvedina Pašića, koji je u novembru 1992. godine preživio pogubljenje oko 150 ljudi u selu Grabovica, u opštini Kotor Varoš.

Suočavanje sa prvom žrtvom

Elvedin Pašić najavljen je kao prvi svjedok. Imao je 14 godina kad je u novembru 1992. preživio masakar u kojem je ubijeno oko 200 Bošnjaka i Hrvata u selu Grabovica kod Kotor Varoši. Među ubijenima su njegov otac i ujak. Elvedin je slučajno preživio strijeljanje.

Elvedin Pašić danas živi u Americi, i do sada je već dva puta svjedočio na haškim suđenjima srpskim oficirima. Rođen u većinski muslimanskom selu Hrvaćani kod Kotor Varoši, između Banje Luke i Travnika, Elvedin je s porodicom morao da bježi iz svoje kuće kad su u junu 1992. srpske snage granatirale selo. Manje je poznato da su Hrvati i Bošnjaci Kotor Varoši organizovali otpor i da su skoro pola godine uspijevali da se brane. Elvedinov otac i brat priključili su se odbrani svog kraja, gdje su ostali sve do novembra, kad je bilo jasno da Mladićeva vojska odnosi prevlast.

Selekcija žrtava

Iz sela Večići, oko 500 branitelja krenulo je u proboj. Elvedinova majka ostala je u civilnom konvoju, koji je uz dozvolu srpskih snaga trebao da dođe do hrvatsko-bošnjačkih djelova BiH, a otac je sa sobom poveo Elvedina jer se bojao da će ga srpski vojnici izdvojiti iz kolone žena i djece. U proboju kroz šumu ubrzo su upali u srpsku zasjedu i grupa se u haosu podijelila.

Oko 200 boraca, zajedno s Elvedinom, njegovim ocem i ujakom, palo je u ruke srpske vojske, a ostatak grupe je uspio da se probije. Kad su stigli kamioni, ženama i djeci naređeno je da se odvoje.

"Nisam htio da izađem, ali je ujak insistirao", svjedočio je Elvedin Pašić prije u Hagu. Ujak mu je rekao da će samo na taj način preživjeti . "I ne okreći se, ubiće te", rekao mu je. Ujaka nikad više nije vidio, kao ni oca.

Poslije Elvedina Pašića bi trebalo da svjedoči Dejvid Harland, koji je bio oficir za civilne poslove i politički savjetnik UNPROFOR-a od juna 1993. godine do kraja sukoba.Harland treba da svjedoči o uslovima u Sarajevu između 1993. i 1995. godine, kao i o odnosima između Ratka Mladića i Radovana Karadžića.Planirano je da treći svjedok bude general Ričard Danat, bivši komandant britanskih oružanih snaga, koji bi trebalo da svjedoči o pitanjima vojne komande i kontrole.Prema spisku svjedoka tužilaštva, usljedilo bi svjedočenje zaštićenog svjedoka koji je preživio pogubljenja na vojnoj farmi u Branjevu, a potom pripadnika Vojne posmatračke misije UN Džozef Kingori, koji je bio u Srebrenici od marta 1995. do jula 1995. godine.Na spisku su i medicinska sestra "Ljekara bez granica" Kristina Šmic, koja treba da svjedoči o situaciji u Potočarima, i pripadnik holandskog bataljona UN u Potočarima Elko Koster. Pretresi će trajati do 20. jula, posle čega će usljediti trosedmična ljetnja sudska pauza.Mladić je optužen pred Haškim tribunalom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.Uhapšen je 26. maja prošle godine i izručen Tribunalu, gdje se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.Suđenje mu je počelo 16. maja ove godine.

Bonus video: