Dačić: Enigma je šta Tadić radi na skupu gdje je i Tači (video)

"Mislim da je stalni bojkot ovakvih sastanaka od strane Srbije greška", kazao je Tači
62 pregleda 50 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2012. 19:15h

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je za njega prava enigma posjeta lidera Demokratske stranke Borisa Tadića “Kroacija samitu” u Drubrovniku na kome učestvuje i premijer Kosova Hašim Tači.

Na konferenciji za novinare u MUP-u Srbije, on je ocijenio da nije dobro da se demokrate ponašaju različito prema državnim pitanjima kad su na vlasti i kada su u opoziciji, prenose agencije.

Dačić je podsjetio da je još na snazi državna politika, u čijem je formiranju učestvovao DS, da se ne učestvuje na skupovima na kojima se Kosovo predstavlja kao nezavisna država.

On je rekao da nije siguran da li se Tadić sastao sa Tačijem, i dodao da ne misli da se bilo šta postiže učešćem na skupu na koji je pozvan i Tači, osim što se možda daje legitimitet čovjeku za koga postoje indicije da je bio umiješan u trgovinu ljudskim organima.

Odgovarajući na pitanje da li bi se sastao sa Hašimom Tačijem, Dačić je rekao da bi o tome razmislio ako bi od toga bilo koristi za Srbiju, ali da to sigurno ne bi radio da bi "dobio aplauz sa strane".

On je dodao da je Tadić i do sada godinama imao prilike da se sastane s Tačijem, ali da to nije učinio, zbog čega sada ispada da se DS različito ponaša kada je na vlasti i kada je u opoziciji.

Zakašnjeli potez

Lider Demokratske stranke i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić rukovao se danas na završetku "Kroacija samitu" u Dubrovniku sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, koji takođe učestvuje na tom skupu, javio je hrvatski Večernji list.

"Mislim da je stalni bojkot ovakvih sastanaka od strane Srbije greška", kazao je Tači

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da rukovanje sa Tadićem predstavlja zakašnjeli potez i da zato sastanak sa njim nije u planu.

"Mislim da je stalni bojkot ovakvih sastanaka od strane Srbije greška. Ovo je zakašnjeli potez i stoga mi sastanak nije u planu", rekao je Tači odgovarajući na pitanje Al-džazira Balkan zašto se nije sastao sa Tadićem već su se samo kratko rukovali.

Tadić: Rukovanje nema istorijski značaj

Rukovanje sa Tačijem, prema riječima Tadića, nema istorijski značaj, ali da je dobro jer dva naroda imaju problem koji treba riješiti.

“Na samitu učestvujem u svojstvu građanina, odnosno predsjednika Demokratske stranke, a ne kao predstavnik države, kao i svi koji učestvuju na forumu, a nijesu najviši državni funkcioneri. Za skup sam dobio poziv od organizatora i juče sam odlučio da dođem“, kazao je Tadić za Blic.

To je prvi put da je jedan srpski političar učestvuje na ovakvom regionalnom skupu u Hrvatskoj - zbog dolaska kosovskih zvaničnika niko od predstavnika Srbije ranijih godina nije učestvovao na "Kroacija samitu".

Na pitanje da li će se susreti sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, Tadić nije mogao da odgovori, već je samo kazao da mu je poznato da u Dubrovniku boravi i kosovska delegacija.

Bonus video: