Kosovo: Zamjenik premijera optužen za korupciju

Bukoši, koji je u kosovskoj vladi zadužen za socijalnu politiku, optužen je da je u vrijeme dok je obavljao dužnost ministra zdravstva zloupotrebio službeni položaj i potpisivao štetne ugovore u vrijednosti od 4 miliona eura
3 komentar(a)
Bujar Bukoši, Foto: Tanjug
Bujar Bukoši, Foto: Tanjug
Ažurirano: 06.07.2012. 14:44h

Specijalno tužiteljstvo Kosova podiglo je optužnicu protiv zamjenika kosovskog premijera Bujara Bukošija i još deset sadašnjih i bivših službenika ministarstva zdravstva zbog više krivičnih djela povezanih s korupcijom, objavio je danas vodeći prištinski dnevnik na albanskome "Koha ditore", a potvrdila misija EULEX-a na Kosovu.

Podizanje optužnice su za prištinski dnevnik potvrdili portparol EULEX-a Blerim Krasnići i advokati optuženih, a zamjenik premijera najviši je vladin zvaničnik koji će zbog optužbe o korupciji odgovarati pred sudom.

Bukoši, koji je u kosovskoj vladi zadužen za socijalnu politiku, optužen je da je u vrijeme dok je obavljao dužnost ministra zdravstva zloupotrebio službeni položaj i ovlaštenja i potpisivao štetne ugovore u vrijednosti od 4 miliona eura.

Britanska tužiteljka EULEX-a Maria Bamieh je pored Bukošija za ova krivična djela optužila i bivšeg glavnog sekretara ministarstva zdravlja Ilira Tolaja kao i još devet službenika ministarstva tereteći ih za više krivičnih djela korupcije.

Bujar Bukoši poznat je na kosovskoj političkoj sceni i kao premijer kosovske vlade u egzilu devedesetih godina prošlog vijeka, kada je više godina vodio brojne aktivnosti izvan Kosova u vrijeme kada su postojale paralelne institucije koje je tih godina formirao Demokratski savez Kosova i njegov vođa Ibrahim Rugova.

Pomanjkanje političke volje u borbi protiv korupcije jedna je od najozbiljnijih kritika koje međunarodna zajednica upućuje kosovskim vlastima. Kosovo, koje je u februaru 2008. proglasilo nezavisnost, zauzima 112 mjesto na listi organizacije "Transparency Internacional" koja pokazuje indeks korupcije i koja obuhvata 183 zemlje.

Bonus video: