Odbijen predlog Karadžića da mu se sudi u Srbiji i BiH

Karadžić je predložio da se pretresi održe u ovim gradovima u trajanju od tri nedjelje, navodeći da bi to bilo u interesu pravde
58 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2012. 16:08h

Pretresno vjeće Haškog tribunala danas je odbacilo predlog nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića da dio dokaznog postupka odbrane bude održan u Sarajevu, Banjaluci i Beogradu.

Karadžić je predložio da se pretresi održe u ovim gradovima u trajanju od tri nedjelje, navodeći da bi to bilo u interesu pravde, jer bi doprinijelo boljem razumijevanju rada Tribunala u regionu i bilo jednostavnije za saslušanje svjedoka, koji služe zatvorske kazne, te ne bi morali da putuju u Hag.

Tužilaštvo se protivilo predlogu, navodeći da bi prisustvo optuženog na bilo kakvom sudskom zasijedanju u bivšoj Jugoslaviji predstavljalo značajan rizik po bezbjednost svih osoba koje su uključene u predmet.

Vijeće je ujedno odbacilo Karadžićev predlog da se BiH, Republika Srpska i Srbija pozovu da daju svoja mišljenja o mogućnosti da se dio dokaznog postupka odbrane održi u bivšoj Jugoslaviji.

Bonus video: