Kosovo od septembra potpuno nezavisno

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo danas u Beču odlučila da će Kosovo od septembra dobiti "punu nezavisnost"
85 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2012. 15:26h

Kosovo će u septembru dobiti "punu nezavisnost", odlučila je danas u Beču Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo (ISG), koja okuplja države koje su podržale nezavisnost Kosova, među kojima su SAD, nekoliko članica EU-a i Turska, rekao je austrijski šef diplomatije.

"Međunarodni nadzor" Kosova "okončan je današnjom odlukom", rekao je Mihael Spindeleger (Michael Spindelegger), podsjetivši da je ta odluka planirana od januara ove godine.

Sastanku u Beču prisustvovao je i kosovski premijer Hašim Tači.

Međunarodnu upravljačku grupu za Kosovo čini 25 država koje su podržale nezavisnost Kosova proglašenu 17. februara 2008.

Odluka ISG-a o prekidu međunarodnog nadzora ne odnosi se na evropsku policijsku misiju EULEX, čiji je mandat 12. juna produžen do 2014., kao ni na misiju NATO-a KFOR.

Kipar o Kosovu u okviru zajedničkog pristupa EU

Kipar će se tokom predsjedavanja EU baviti Kosovom u okviru zajedničkog pristupa EU, iako je jedna od zemalja koje nisu priznale Kosovo, izjavio je danas u Briselu zamjenik kiparskog ministra za evropske poslove Andreas Mavrojanis.

"Bavićemo se Kosovom, primijenićemo postojechi okvir. Ima pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, ali to ne znači ništa više. EU će imati zajednički pristup" pitanju Kosova, kazao je Mavrojanis na konferenciji za novinare na kojoj je izložio prioritete Kipra kao novog predsjedavajućeg EU.

Bonus video: