Bačena bomba u dvorište svjedoka protiv Sanadera

Vidaković je na suđenju Sanaderu svjedočio da je početkom 1995. vidio kako bivši šef austrijske banke Hypo, Volfgang Kulterer, Sanaderu na parkiralištu iza zgrade Hypa u Klangenfurtu daje žutu kovertu
2 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2012. 16:45h

U dvorište kuće bivšeg šefa "Hypo leasing Kroatien" Draga Vidakovića (53), koji je kao USKOK-ov svjedok u decembru svjedočio na suđenju bivšem premijeru Ivu Sanaderu, u zagrebačkom naselju Markuševac u noći između petka i subote bačena je bomba koja nije eksplodirala.

Ručna bomba M75 pronađena je kraj Vidakovićevog automobila "audi", u vrijeme kad je on bio u kući.

U policiji kažu da je bomba bačena između 23 i 9 sati. Ne zna se zašto nije eksplodirala, a policijski pirotehničari su je na licu mjesta uništili.

U policiji kažu da im bivši dugogodišnji šef "Hypo leasing Kroatien" Drago Vidaković nije prijavio nikakve prijetnje, a neslužbeno se saznaje da je policiji izjavio da bacanje bombe ne može da poveže sa svojim poslovanjem.

Za nepoznatom osobom koja je bacila bombu se traga, a istragu je preuzelo zagrebačko Opštinsko državno tužilaštvo.

Vidaković je na suđenju Sanaderu svjedočio da je početkom 1995. vidio kako bivši šef austrijske banke Hypo, Volfgang Kulterer, Sanaderu na parkiralištu iza zgrade Hypa u Klangenfurtu daje žutu kovertu. Rekao je da se to dogodilo nakon što je od ljudi iz Hypo banke čuo da Sanaderu treba da se isplatiti provizija za kredit odobren Hrvatskoj.

Vidaković se kao svjedok sam javio USKOK-u i to nakon podizanja optužnice protiv Sanadera, čija odbrana smatra da se dogovorio s DORH-om kako bi zaustavio istražni postupak koji je pokrenut protiv njega. Naime, nedjelju dana prije svjedočenja protiv Sanadera protiv Vidakovića i još trojice bovših čelnika "Hypo leasing Kroatiena" na zagrebačkom Županijskom sudu pokrenuta je istraga zbog sumnje da su oštetili "Hypo leasing" za oko 20 milijuna kuna.

Vidaković je na sudu kazao da je, nakon što je u novinama pročitao optužnicu protiv Sanadera, odlučio da se javi USKOK-u jer je uvjeren da može da pomogne u tom predmetu. Istakao je da tada nije znao da se i protiv njega vodi nekakav postupak pa je odbacio nagađanja da svjedočenjem pokušava da "kupi oproštaj".

Bonus video: