Hrvatska: Za kobnu nesreću češkog autobusa kriv vozač

U nesreći koja se dogodila kod tunela Krpani na A1 prošle subote oko četiri sata izjutra, povrijeđene su 43 osobe, a poginulo je osam
0 komentar(a)
Hrvatska, nesreća, Foto: Frane Šarić/Večernji list
Hrvatska, nesreća, Foto: Frane Šarić/Večernji list
Ažurirano: 30.06.2012. 08:14h

Za kobnu nesreću u kojoj je u Hrvatskoj poginulo osam čeških turista, kriv je 57-godišnji vozač Miroslav Rišanek, jer je zaspao za volanom, objavilo je Opštinsko državno tužilaštvo u Gospiću, prenosi T-portal.

Šest dana nakon tragedije češkog autobusa, Opštinsko državno tužilaštvo zaključilo je uzrok nesreće i u njihovom saopštenju zvanično stoji da je riječ o vozaču autobusa, koji je inače među poginulima iz autobusa.

Izvijestili su da su sprovedene potrebne radnje kako bi se utvrdilo zašto je došlo do skretanja autobusa i prevrtanja. Ispitani su mnogi svjedoci, a naloženo je i vještačenje tehničke ispravnosti vozila, saobraćajno vještačenje, obdukcija tijela preminulih osoba i toksikološka analiza.

Utvrđeno je da je do saobraćajne nesreće došlo kada je autobus "koji se kretao iz smjera Zagreba prema moru, skrenuo lijevo preko preticajne saobraćajne trake, i da je bez ikakve reakcije vozača, skretanja ili kočenja, udario u metalnu ogradu i metalni stub".

S obzirom na to da vozač nije reagovao, potvrđene su sumnje da je zaspao za volanom. Dodaje se kako je autobusom upravljao preminuli vozač, pa se protiv njega kazneni postupak ne može pokrenuti.

U nesreći koja se dogodila kod tunela Krpani na A1 prošle subote oko četiri sata izjutra, povrijeđene su 43 osobe. Uz vozača Rišaneka, poginula je i najmlađa putnica u autobusu, šestogodišnja Julija Podrabska, njezina baka Marija Skotnicka (69) te Alena Horakova (62), Vera Vojačkova (62), Ludmila Jarošova (67), Olga Pokorna (67) i Jirži Zavodski (63).

Bonus video: