Van Srebrenice Karadžić još uvijek nije kriv

Predsjedavajući sudija rekao je da dokazi koje su predočili tužioci nisu dovoljni za dokazivanje nekih tački optužnice
6 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2012. 12:28h

Haški tribunal odbio je danas zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića da bude oslobođen na polovini suđenja, ali ga je oslobodilo tačke optužnice za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u drugih sedam opština u BiH.

Saopštavajući odluku, predsjedavajući sudija O Gon Kvon je rekao da dokazi koje su predočili tužioci nisu dovoljni za dokazivanje tačke optužnice da su snage bosanskih Srba u opštinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik pokušale da Muslimane i Hrvate "unište u potpunosti ili djelimično kao etničke grupe", što je uslov za genocid.

Navodi se i to da je tužilaštvo još uvijek nemoćno, uprkos tome što ima dovoljno dokaza da su u tim opštinama Srpske snage počinile istrijebljenje i progon.

Raspravno vijeće utvrdilo je da je tužilaštvo, u nedavno okončanom dokaznom postupku, podnijelo dovoljno dokaza po svim drugim tačkama optužnice, uključujući i za genocid u Srebrenici, na osnovu kojih bi, ukoliko bi bili prihvaćeni, Karadžić mogao biti osuđen.

Prvu optužnicu protiv Karadžića, Tribunal je podnio krajem jula 1995, ali je on ostao na slobodi do 21. jula 2008. godine, kada su ga u Beogradu uhapsile vlasti Srbije i zatim izručile u Hag.

Bonus video: